ARAD. Şedinţă extraordinară cu un singur proiect de hotărâre. Cel privind modul în care USL şi-ar dori să arate taxele şi impozitele locale ale acestui an. Deşi proiectul nu a fost prezentat pe larg de către consilierii USL, ci doar ca idee, războiul dintre cele două tabele se poartă de ceva vreme prin intermediul comunicatelor, a replicilor şi a conferinţelor de presă. Cert este că duelul ar putea avea loc astăzi în şedinţa CLM, când aleşii USL speră că proiectul pe care l-au înaintat Primăriei să treacă de aleşii locali. Fără şansă de izbândă, susţin însă reprezentanţii Primăriei Arad, care afirmă că se încalcă astfel legea pentru că taxele nu pot fi modificate de-a lungul anului.
Aleşii USL mizează pe voturile UDMR şi PPDD (altfel proiectul lor nu are nici o şansă), consilieri care însă au votat proiectul de hotărâre al Puterii privind indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%.
Totuşi, prevederile propuse în proiectul USL sunt greu de refuzat ca politician pentru că iau, în unele cazuri, şi doar cât de cât, greutatea de pe umerii arădenilor. Mai ales a celor care îşi plătesc din start toate impozitele şi taxele locale, pentru că în noul act se propune ca bonificaţia pentru acest tip de buniplatnici, să fie de 10%, nu de doar 5% cât este în prezent.
Propunerile USL
Se propune totodată o reeşalonare în limite mai rezonabile a cotelor de impozitare, modificarea bazei de impozitare prin extinderea ei atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice, repunând în aplicare principiul neutralizării impunerilor fiscale în raport cu diferite categorii de contribuabili, înlocuirea sau eliminare unor dispoziţii din vechea hotărâre, alinierea taxelor locale la nivelul celor cuprinse în hotărârea de Guvern şi nu peste limitele de aici, aşa cum sunt taxele din hotărârea CLM, toate cu precizarea că măsurile discriminatorii cuprinse în hotărârea votată de aleşii Puterii trebuie eliminate.
Primăria: e ilegal
De partea cealaltă, Primăria Arad vine cu un comunicat de presă pe care îl motivează cu faptul că se încearcă dezinformarea opiniei publice. „Constatând cu îngrijorare încercările de dezinformare a opiniei publice, prin acuzaţii fără susținere la adresa municipalității lansate de organizații pretins civice şi de către reprezentanți ai USL facem următoarele precizări: Hotărârea nr.293 din data de 28.12.2012 a CLM, prin care a fost stabilit nivelul impozitelor şi taxelor locale pe anul 2013, a fost adoptată conform legislației în vigoare, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului României nr.1309/2012 de indexare cu 16,05%. Actul normativ al Guvernului, publicat în Monitorul Oficial din 28.12.2012, impune cu caracter obligatoriu stabilirea până la data de 31.12.2012 a impozitelor şi taxelor locale cu nivelurile majorate cu 16,05%. Această obligație a fost subliniată în mod public în data de 7 ianuarie 2013 de ministrul Administrației, vicepremierul Liviu Dragnea…. <Eu rog autorităţile locale să se uite cu atenţie la actele normative în vigoare la ora la care vorbim. Există un Cod Fiscal în vigoare şi există o Hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale pe care trebuie să o aplice. Când va apare Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, o să o citească şi o să vadă ce au de făcut, deocamdată ei trebuie să aplice legislaţia în vigoare>”.
Tot în comunicatul Primăriei Arad se mai arată că „inițiativa grupului de consilieri USL care au convocat ședința CLM pentru ajustarea unor taxe și impozite locale pentru anul 2013, trebuie precizat în primul rând faptul că inițitiva contravine legislației în vigoare, întrucât în timpul anului fiscal nu pot fi modificate impozitele şi taxele locale decât în cazul calamităţilor naturale (conf art. 286 alin. (4) din Codul fiscal)”.
Tot cu majorare
Ba mai mult, reprezentanţii Primăriei Arad arată că „proiectul promovat de inițiatorii săi ca scădere a taxelor vizează tot majorări față de anul 2012, inclusiv cu creșteri peste nivelurile stabilite de Guvern și prevăzute în HCLM 293/2012, comunicatul fiind însoţit de un exemplu privind impozitul pe terenul în intravilan, unde în anul 2012 se plătea, pentru zona A, de pildă, 7809,60 lei/ha, pentru 2013 se plăteşte 9063,60 lei/ha, iar propunerea USL este de 8597 lei/ha, în timp ce pentru zona D, impozitul pe 2012 era de 1822,8 lei, pentru anul acesta 2115,6 lei iar propunerea USL este de 2113 lei.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!