ARAD. Schimbările de pe piața muncii, tehnologizarea proceselor de producție, digitalizarea, fac ca cei aflați în căutarea unui loc de muncă să apeleze tot mai des la cursuri de formare profesională. Cursurile de formare se adaptează mereu cerințelor de pe piața muncii, iar cei care le organizează încearcă să răspundă cât mai eficient nevoilor angajatorilor. Cursurile de formare sunt și o modalitate prin care Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad încearcă să îi orienteze pe cei intrați în șomaj către alte meserii, profesii care sunt căutate de către angajatori și în care cei în căutarea unei slujbe ar putea să se califice.
11 cursuri cu șomeri
Potrivit unei raportări realizate de AJOFM Arad, în 2022 au fost organizate 11 cursuri de formare profesională pentru șomeri, fiind cuprinse 155 de persoane. La cea mai mare căutare sunt în continuare cursurile pentru competențe informatice – 44 de șomeri urmând o astfel de calificare. Alte cursuri urmate de șomeri au fost: inspector resurse umane – 21 persoane, lucrător comercial – 20 persoane, bucătar – 17 persoane, ajutor bucătar – 16 persoane, agent securitate – 12 persoane, contabil – 14 persoane, îngrijitor bătrâni la domiciliu – 11 persoane.
Camera de Comerț, implicată în calificare
Și Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad are un compartiment special care se ocupă de organizarea de cursuri de formare și calificare. În 2022 CCIA Arad a organizat 12 cursuri de formare și calificare, după cum urmează: bucătar, responsabil de mediu, contabil, formator, intrastat, expert achiziții publice, inspector/referent resurse umane, operator introducere, validare şi prelucrare date, competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere, manager proiect, competențe antreprenoriale, lucrător comercial.
„Pentru anul viitor, CCIA Arad pregăteşte deja două cursuri noi: unul de inițiere în limba maghiară, având în vedere caracterul multietnic al comunității arădene și solicitările de la agenți economici și chiar de la persoane fizice, respectiv un curs de diplomație și relații internaționale”, au punctat reprezentanții CCIA Arad.
În contextul în care piața muncii este într-o continuă schimbare, meserii noi apar an de an în timp ce altele dispar, calificarea prin cursuri acreditate poate fi o șansă pentru a face față acestei dinamici, iar arădenii par deschiși să încerce cât mai multe calificări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!