Se va pronunța a doua sentință în dosarul furtului celor 414 tone de cupru. Totul se întâmplă în faza de rejudecare a cauzei, așa cum a decis Curtea de Apel Timișoara la începutul lunii octombrie. Dosarul a fost trimis înapoi la Tribunalul Arad – care a pronunțat deja condamnările în cauză, în luna iunie – în urma admiterii apelurilor de către instanța din Timișoara. Aceasta a decis să admită atât apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad în cauză, cât și cele înaintate de către cei trei inculpați: Florin Malița, Simon Constantin Stanciu și Voicu Cătălin Blăgău, să desființeze sentința penală a Tribunalului Arad și să trimită cauza spre rejudecare instanței arădene, cu mențiunea că se vor menține probele administrate în prezentul dosar.
„Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, inculpaţii Florin Malița, Simion Constantin Stanciu şi Voicu Cătălin Blăgău împotriva sentinţei penale a Tribunalului Arad. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Arad. Menţine probele administrate de Tribunalul Arad în prezentul dosar. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 3 octombrie 2019”, se arată în soluția Curții de Apel Timișoara postată pe portaljust.ro.
Odată ajunsă cauza înapoi la instanţa arădeană, în 21 noiembrie judecătorul a amânat cauza pentru efectuarea de referate de evaluare pe numele a doi dintre inculpaţi – Florin Maliţa şi Stanciu Simon Constantin -, iar la înfăţişarea din 12 decembrie, Tribunalul Arad a decis o nouă amânare – pentru 17 decembrie – pentru pronunţarea sentinţei. În luna iunie a acestui an, Tribunalul Arad l-a condamnat pe Florin Malița la patru ani şi luni de închisoare. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi bărbați Simon Constantin Stanciu şi Voicu Cătălin Blăgău, instanța i-a condamnat la doi ani și 8 luni de închisoare cu suspendare fiecare. Procesul penal pentru complicitate la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe desosebit de grave a încetat în ceea ce-i privește pe cei trei după ce partea vătămată, Trade Trans Combi SRL – deținută de austriacul Dieter Kaas – a decis să-și retragă plângerea în ceea ce privește acestă infracțiune. Furtul cuprului avut loc anul trecut din depozitul societății Trade Trans Combi SRL din Curtici. Malița, Stanciu și Blăgău au sustras cuprul din depozit cu ajutorul mai multor autotrenuri, în baza unor acte pe care le-au falsificat. Cercetările anchetatorilor au scos la iveală faptul că unul dintre cei trei inculpați ar fi luat decizia de a sustrage cuprul aflat în posesia unei societății Trade Trans Combi SRL, prin crearea unei aparențe de legalitate.
Falsul
Astfel, în 21 septembrie 2018, acesta ar fi trimis un email fals, în vederea achiziției de cupru. Pentru efectuarea transportului au fost asigurate trei autotrenuri și remorci. Planul a fost dus la îndeplinire de către toți trei. Împreună, aceștia s-ar fi deplasat succesiv la sediul firmei prejudiciate, unde ar fi încărcat în autotrenuri cele 414 tone cupru. „Marfa” a fost transportată inițial la un depozit din localitatea Curtici, județul Arad, iar ulterior, în localitățile Becicherecu Mic și Lovrin (județul Timiș), de unde urma să fie comercializată. Pentru a îndeplini aceste operațiuni, Florin Malița ar fi procurat documentație falsă de transport, numere false de înmatriculare, copii de cărți de identitate aparținând unor persoane fără nicio legătură în cauză și alte acte în vederea îngreunării depistării autotrenurilor. Cuprul a fost recuperat la câteva zile de la furt, autorii fiind depistați mai târziu de către polițiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!