Nicolae A. Aniței, fostul primar al orașului Curtici, în prezent şef al RAR Arad, nu trebuie să își facă griji în ceea ce privește postul său. Chiar dacă s-a dovedit că a comis infracțiuni de conflict de interese, fiind condamnat definitiv de Curtea de Apel Timișoara, acesta rămâne șef la RAR. Nicolae A. Aniței a fost trimis în judecată după ce Agenția Națională de Integritate a descoperit că, din postura de primar, încheia contracte cu firme care, la rândul lor, încheiau alte contracte cu societatea primarului. Practic, banii din Primăria Curtici, plecați pe semnătura primarului, se întorceau la acesta. După ce a fost trimis în judecată, A. Aniței și-a dat demisia din funcția de primar al Curticiului. Procesul s-a judecat, în primă fază, la Tribunalul Arad, acolo unde A. Aniței a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Ulterior, Curtea de Apel Timișoara a “îndulcit” pedeapsa, condamnându-l pe fostul primar la un an și două luni de închisoare cu suspendare. Decizia aceasta a fost definitivă.
Tocmai în acest context, i-am contactat pe reprezentanții RAR de la București, încercând să aflăm dacă, o dată cu sentința, A. Aniței își pierde și postul de șef de reprezentanță al RAR, ținând cont de faptul că instituția este una de stat. Răspunsul, însă, e puțin șocant, dar perfect aplicabil la România zilelor noastre: A. Aniței rămâne șef pentru că… nu este după gratii. Chiar dacă este infractor dovedit, este liber. Așa că poate fi șef pe mai departe.
“Potrivit deciziei 15/06.03.2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521, alin. 3 din Codul de Procedură Civilă, dispozițiile art. 56, alin. 1, lit. f din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, se interpretează în sensul că sunt aplicabile numai în situația în care condamnatul execută efectiv pedeapsa în penitenciar, fiind în imposibilitatea fizică de a nu se prezenta la locul de muncă. Prin urmare, în cazul domnului Nicolae A. Aniței, întrucât instanța a dispus suspendarea executării pedepsei aplicate, fixând un termen de încercare de 3 ani și 2 luni, nu sunt aplicabile dispozițiile art. 56, alin. 1, lit. f din Codul muncii”, ne-au transmis reprezentanții RAR de la București.
Așadar, dacă nu este închis, fostul primar al Curticiului, actualul șef al RAR Arad, este aproape nevinovat. Cel puțin, în fața legilor românești.
Citiți principiile noastre de moderare aici!