Prima bancă uriașă a apărut în peisajul Borgata, din Clavesana, Italia și este creația lui Chris Bangle, un designer vizionar. Banca face parte dintr-un proiect global de susținere a turismului.
Banca inaugurată în România are 2,40 înălțime și 3,20 metri lățime. Este realizată din lemn de brad și vopsită în roșu cu vopsea ecologică.
La locul inaugurării în România am întâlnit-o pe Erica, o turistă din Italia, care face turul tuturor băncilor uriașe și care deține astfel un pașaport Big Bench. Este deja la al doilea pașaport, întrucât primul s-a umplut de ștampile. Erica a vizitat 74 din 318 bănci instalate în Europa.
Din 600 de locuitori câți erau în Labașinț, în sat mai sunt acum doar trei oameni. Însă proprietarii complexului de agrement și-au propus să repopuleze satul. Deocamdată se lovesc de problema infrastructurii deoarece drumul în sat nu este asfaltat.
Dincolo de designul său neobișnuit, această bancă a reprezentat ceva mai mult decât un simplu obiect de mobilier urban. A devenit o parte integrantă a experienței colective a comunității, invitându-i pe oameni să se simtă ca niște copii, să se bucure de frumusețea peisajului și să-și schimbe perspectiva asupra lumii din jur.
Cu trecerea timpului, această idee a inspirat și alte persoane să creeze bănci uriașe. Așa s-a născut Asociația Big Bench Community Project (BBCP) în 2015, cu misiunea de a promova și sprijini construirea acestor bănci uriașe, menținând spiritul lor autentic și non-profit.
Pentru a face experiența vizitării băncilor uriașe și mai memorabilă, BBCP a introdus pașaportul Big Bench. Fiecare bancă uriașă este reprezentată printr-un timbru special pe pașaport, care nu doar amintește de acea locație unică, dar oferă și o modalitate distractivă de a colecta amintiri. Astfel, dintr-o idee neobișnuită a luat naștere un adevărat fenomen cultural, care încurajează oamenii să privească lumea cu ochi noi și să descopere frumusețea în lucrurile familiare.
Reprezentanții Agrovillage&Labașinț Forest își doresc ca această bancă să fie simbolul renașterii unei comunități, care a trăit aici, sute de ani. De aici, începe viitorul acestei regiuni, cu o floră deosebită și o faună pe măsură, una din cele mai verzi zone din vestul acestei țării, în care oamenii se întorc, în condiții bine stabilite, în armonie cu natura.
Sursa: Tion.ro
Trimite articolul
XNA ASTA DA!! Le aveam pe toate in Romania, asta ne mai lipsea sa “Fim o tara ca afara!”
-
Cum ai vrea să avem o țară ca afară când educația și sănătatea sunt la pământ, votăm aceleași partide care ne fură împreună cu clanurile mafiote cu care s-au asociat?
-
si cu cine sa votez? tu cu cine votezi la parlamentare?
-
Cu aia care nu ne fura de 34 de ani si care nu danseaza cum canta Rusia. Iti raman vreo 2-3 optiuni.
-
-
Starea drumului de la Sistarovat pana la Labasint este practicabil pt turisme ? (Sau cat de practicabil)
Oare cum e prima? Cea de la intrare din Dino Parc Rasnov nu se pune? Este acolo de cativa ani deja…