Peste 100. O apreciere pe care am făcut-o din cauza şocului iniţial. Am pornit cu gândul că la un festival de nişă, care e mulat pe lumea scriitoricească din România – Festivalul de Ştiinţe Umaniste – vor fi prezenţi o mână de oameni. Nici vorbă! Undeva pe la 130 de arădeni erau prezenţi joi după-masa în sala mare a Cinematografului Arta pentru o întâlnire cu Augustin Ioan, Ioan Stanomir şi Angelo Mitchievici, adică cu răul în viziunea lor.
Tema celei de a trei ediţii a festivalului, „Despre rău”, propusă de organizatorul Cătălin Lazurca, venea parcă firesc în completarea temelor din ediţiile anterioare, când s-a vorbit despre libertate şi adevăr.
Răul a reuşit să-i scoată din case pe arădeni, de la tineri şi foarte tineri la vârstnici. Şi… a meritat. Joi s-a trecut de la lumină la umbre şi din nou la lumină pentru ca seara să se încheie cu o discuţie care părea aproape lejeră (n-a fost însă aşa) despre rău, comunism şi, desigur, despre frică.
Augustin Ioan a deschis festivalul cu „Lumină, absenţa ei şi spaţiu sacru” şi a încântat publicul cu vivacitatea sa de multe ori glumeaţă (aşa a rămas până la finalul serii chiar dacă răul a pus apoi stăpânire pe sală) vorbind despre translumină, lumina de pântec, despre nave inverse şi naos, despre lumina nenaturală şi, desigur, despre haosul primordinal.
Şi astfel a deschis larg uşa pentru Angelo Mitchievici şi al său „Diavol ca tânăr ideolog: trădarea cărturarilor”. Cu o eleganţă aproape ieşită din comun „răul” lui Mitchievici a purtat auditoriul prin vorbele şi faptele revoluţionarilor ideologi sovietici, printre prieteniile autofage din lumea acestora, printre întrebările mereu actuale despre ţăranii care pot sau nu deveni revoluţionari, prin negocierile pe care le porţi pentru un rău mai mic, poposind la nimicirea a tot ce este uman adică la răul mai mare, la negocierile dintre cele două răuri (mai mare şi mai mic), la formele mutante ale acestuia, pentru a se întoarce înapoi la revoluţionarii ruşi, tradiţia lor şi cât de imposibilă a fost pentru noi încercarea de negociere cu ideologia sovietică.
Preluând din mers ideea imposibilităţii negocierii cu răul comunist, mult mai înverşunatul Ioan Stanomir a fost cel care a scos auditoriul din rolul său static şi l-a făcut să vorbească. „Pactul cu răul şi reinventarea identităţii. Cazul lui Camil Petrescu” adică, pe scurt, cazul Camil Petrescu şi autodesfigurarea întregii sale opere i-a transformat în „revoluţionari” pe cei care au venit să asiste la Festivalul de Ştiinţe Umaniste, prima zi. Pentru că Stanomir a decis să vorbească în forţă şi cu patos (şi) despre amoralitatea scriitoricească, despre ticăloşie şi abjecţie, despre faptul că românii nu au avut doar scriitori eroi şi despre cum intelectualii nu sunt, uneori, de partea adevărului ci de partea puterii.
Suficiente afirmaţii grele pentru a „instiga” publicul de la Arta şi pentru a-l face să gliseze prin diverse forme de rău: de la torţionari la cazul Piteşti, de la scriitori pătaţi la ameninţările cu canalul, puşcăria sau moartea, de la cum se poate ajunge din atâta mizerie la sublim, de la Dostoievski la Petru Dumitriu şi Celine şi până la Che Guevara. După câteva popasuri, când extrem de serioase, când niţel jucăuşe, chiar şi prin etimologiile cuvintelor (cum a fost cazul cuvântului „ticălos”), seara s-a încheiat cu o întrebare atât de bine mulată pe tema evenimentului (şi surpinzător) venită din public: „Oare noi suntem lecuiţi de frică?”.
S-au dat câteva răspunsuri la întrebare şi se vor mai da şi altele astăzi şi mâine, în cele două zile care au mai rămas din festival. Pentru că astăzi, despre rău ne va vorbi, de la ora 18.00, Marius Lazurca; iar de la ora 19:30 Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, urmând ca la ora 21:30 cei prezenţi la acelaşi Cinema Arta să vizioneze proiecția filmului „Aurora” de Cristi Puiu, chiar în prezenţa regizorului. Festivalul care are ca temă răul se încheie sâmbătă, 29 aprilie, nu înainte ca despre rău se ne vorbească Doina Jela şi Cristi Puiu.
Iată şi programul complet:
Vineri 28 aprilie – sala cinema Arta
18.00 Marius Lazurca – „Răul invizibil. Comentarii despre războiul hibrid”
19.30 Teodor Baconschi și Adrian Papahagi – „Răul între seducție și banalitate”
21.30 Aurora de Cristi Puiu – proiecție specială în prezența regizorului
Sâmbătă 29 aprilie
Cafeneaua literară Joy s
12.00 lansare de carte: Villa Margareta de Doina Jela
Prezintă: Lia Faur
Sala cinema Arta
18.00 – Doina Jela – „Ipostaze și chipuri ale răului în regimul comunist: cine a ucis-o pe Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu?”
19.30 – Cristi Puiu – Sieranevada ca rău necesar
Festivalul de științe umaniste este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu GMMC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!