Proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”, o investiție mult așteptată și care, foarte important, nu va fi implementată doar pe banii arădenilor, promitea ca prin instalațiile ultramoderne achiziționate să contribuie la eforturile naționale de a realiza o tranziție spre economia verde, sustenabilă, și bineînțeles un preț decent, mult mai ușor de suportat de către beneficiari.
Despre această investiție, care promitea să reducă prețul gigacaloriei cu până la 50%, primarul Bibarț ne spunea că pe lângă faptul că investiția poate fi recuperată în maxim trei ani, mai sunt și alte avantaje: „În momentul de faţă, 4,5 milioane de euro trebuie plătite anual pentru certificate verzi. La momentul la care va fi pe noul sistem, vom mai plăti certificate verzi până într-un milion de euro, deci suma se va reduce cu trei milioane şi ceva. În plus, acum avem cu peste 34 de mii de tone de dioxid de carbon mai mult decât vom obţine după retehnologizare.”
Primăria Arad și-a luat treaba în serios, a pregătit documentația pentru licitație, pentru că acest proiect trebuie implementat până în 2026, iar trei ani nu sunt chiar atât de mult când vine vorba de o asemenea investiție. Într-un final, conform procedurilor, a fost stabilită data de 28 septembrie ca termen limită de depunere a ofertelor. Surpriza a apărut însă cu doar două zile înaintea acestui termen, când societatea Romelectro SA a înregistrat la CNSC o contestație la documentația tehnică de la CET Arad. În regulă, veți zice, e dreptul lor, al celor care au depus contestația. Apare însă și a doua. Societatea Electromontaj Carpați SA înregistrează și ea la CNSC o contestație privind documentația de la licitația pentru CET Arad Hidrocarburi. Contestațiile sunt formulate aproape identic ceea ce ridică niște semne serioase de întrebare.
Între timp, aflăm din ziarul Ziua de Constanța, că și licitația lor a fost oprită, la CET Palas Constanța, cauza fiind același contestatar. De ce spunem același, fiind vorba de două firme care au contestat la Arad? Pentru că, încercând să aflăm mai multe, am descoperit că de fapt, ca în celebra glumă că cei patru apostoli au fost trei: Luca și Matei, și aici este vorba despre o singură entitate. Contestatarul Romelectro S.A. care, din informațiile noastre se află în insolvență, îi are ca acționari majoritari pe VALTELLINA EST EUROPA SRL și MULTIGRUP ACTIV DISTRIBUTION SRL, iar cel de al doilea contestatar, Electromontaj Carpați S.A. este deținut de către Romelectro Investment Development SRL, firmă deținută de VALTELLINA EST EUROPA SRL și MULTIGRUP ACTIV DISTRIBUTION SRL. Avem de fapt două contestații, dar un singur contestatar. Același contestatar, care în urmă cu câteva zile a oprit, prin contestație, cum altfel, și licitația pentru CET Oradea.
Un amănunt deloc de neglijat, niciunul dintre contestatari nu a cerut nicio clarificare, cu toate că, cel puțin la Arad, au existat două perioade în care s-au putut cere clarificari privind documentația, în condițiile în care licitația a fost demarată în luna iulie. Contestatarul, căci de fapt este unul singur, nu a făcut nicio vizită de documentare, nu a părut deloc interesat de partea tehnică, contestația pe care a depus-o solicitând pur și simplu, anularea licitației, ceea ce ne trimite cu gândul spre rea credință.
Mingea este acum în terenul celor de la Consiliu Național pentru Soluționarea Contestațiilor și depinde de ei cât de repede vor soluționa acestă speță. Munca unor echipe în folosul orașelor Arad, Oradea și Constanța, este anulată de cineva care, spunem noi, cu rea credință, încearcă să oprească implementarea unor proiecte vitale pentru comunitățile pentru care au fost gândite. Primăria Arad, deși a semnat mai târziu contractul de finanțare, a fost prima care a reușit să dea drumul licitației, cu toate acestea, datorită unor manevre și a unor interese, există riscul real de întârziere în implementarea proiectelor.
Trimite articolul
XBibi, : ” Bibarț ne spunea că pe lângă faptul că investiția poate fi recuperată în maxim trei ani,”, adică banii care ii cotizam la centrala păcătoasă ue, ii luam prin ” pnnr- Componenta 6 Energie.”. Ce vrei sa recuperezi, ca nici timpul pierdut degeaba nu mai ai cum sa îl recuperezi asa ca mai bine pregateste-,ti bicceluța ca peste puțin timp trebuie sa părăsești locul de care te-a lipit precinu tau falcone. Anunta-ti și pilele de prin’prejur sa te urmeze. Hai Pa.
Anulați licitația și închideți CET-ul sprijiniți pe cei rămași pt montarea de centrale de apartament și gata bâlciul.
Dacă nu se încadrează în termen decontează arădenii și cofinanțarea PNRR asa ca anulati licitația.
-
Te-ai gandit mult sa scrii asta? Tu crezi ca asa se monteaza vreo 30.000 de centrale cu tot cu proiect si tot ce trebuie… noaptea mintii. De CET depind zeci de mii de familii doar in Arad, la nivel national sute de mii / milioane. Gandeste inainte sa scrii.
-
Da dar cu 100 milioane euro se pot monta vreo 50000 de centrale de apartament asa ca mai si ramaine bani in plus…in loc ca suma asta sa fie bagata in gaura neagra politico-mafioto-corupto-falconista numita cet…
-
Da da…si in 2030 le demontam
-
Se amortizeaza pana in 2030, bro.
-
Daca ne sepunem desreieratilor de la Bruxelles, atunci da. In cazul, putin probabil, ca Romania este tara independenta, va face ce doresc cetatenii romani.
-
-
-
De la ce firma de gaze esti?