ARAD. Încă de vineri, 26 mai, când a avut loc „masacrarea” unuia dintre cei mai impunători copaci din Parcul Eminescu, în mediul online au început să circule imagini şi critici legate de decizia Primăriei. Sensibilitatea civică a arădenilor pe acest subiect e destul de ridicată dat fiind că nu e prima dată când Parcul Eminescu se află în atenţia administraţiei locale pentru… „reamenajare”.
Demersurile anterioare
Să ne amintim că în urmă cu aproximativ opt ani, primarul de atunci al Aradului, Gheorghe Falcă, susţinea ridicarea Parcului Eminescu pe o platformă de beton la nivelul cel mai înalt al digului şi amenajarea unei parcări pe nivelul actual al parcului. Numai presiunea societăţii civile a făcut ca Primăria să renunţe la acest proiect.
Municipalitatea a revenit, însă, anul trecut cu intenţia de a interveni în Parcul Eminescu. În noiembrie 2022, consilierii locali municipali ar fi trebuit să aprobe documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiție „Modernizare Parc Eminescu”. Dar proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CLM din 8 noiembrie 2022, de către primarul Călin Bibarţ, din cauza unei „inadvertenţe sesizate la comisii”. Inadvertenţa invocată de edil avea legătură tocmai cu numărul arborilor care ar urma să fie extraşi din parc – 22 –, situaţie care – potrivit aleşilor USR – ar însemna că „peste jumătate dintre arborii din parc vor dispărea”. Deşi primarul a promis că „inadvertenţa” va fi remediată, iar proiectul de hotărâre reintrodus într-o şedinţă viitoare, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Modernizarea Parcului Eminescu a fost (re)adusă în atenţie publică în luna ianuarie a acestui an, când primarul Călin Bibarţ a amintit, într-o conferinţă de presă, de alocarea a 4 milioane de lei pentru proiectul „Modernizare Parc Eminescu” (valoarea totală a investiţiei fiind estimată la aproape 12 milioane de lei).
De atunci până acum nu s-a mai întâmplat nimic. Nimic despre care autorităţile să vorbească public. S-a trecut însă la fapte, după cum se vede treaba. Unul dintre cei mai impunători stejari din Parcul Eminescu a fost pus la pământ vineri, 26 mai 2023.
Semnal (tardiv) de alarmă
Inginerul silvic Ovidiu Pîrv, fost director al Parcului Natural Lunca Mureşului, atenţionează:
„Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros și monumental stejar din oraș, un copac situat la câțiva zeci de metri de primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai (ziua tăierii-n.r.), pe angajații de la serviciul edilitar din primărie, persoane bine intenționate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranța populației nu intră în discuție în acest caz, aducând argumente cum este prezența unei scorburi situate la 2 m înălțime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost și reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar, în toate secțiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacție și dacă veneam peste 100 de ani în parc stejarul era tot acolo.”
În mesajaul său, ing. Pîrv se referă şi la tomograful achiziţionat de Primăriei în 2019, cu ajutorul căruia sunt detectate golurile și urmele de putrefacție din interiorul arborilor.
„Cu ajutorul tomografului trebuia să diagnosticheze copacii înainte să se decidă care trebuie tăiaţi, pentru că reprezintă pericol public. Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la garda de mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta niciun pericol public pentru populație și ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei” – susţine inginerul silvic Ovidiu Pîrv.
În aşteptarea explicaţiilor Primăriei
Desigur, e puţin probabil ca Primăria să fi decis tăierea copacului fără a avea un aviz de mediu în acest sens. Am solicitat municipalităţii să ne transmită motivele care au justificat tăierea stejarului din Parcul Eminescu. De îndată ce le vom primi, le vom publica.
Citește și:
Trimite articolul
XRușine autorităților, că au permis așa ceva!
-
Felicitări arădenilor !
Tot primari tâmpiți vă alegeți.
Vă meritați soarta.-
In primul rand alegatorii trebuie sa mearga la vot. Chiar daca isi anuleaza votul, e mult mai bine. In momentul in care intr-un oras ca si Aradul ar fi 15-20.000 de voturi anulate intentionat de catre alegatori, le-ar da cu virgula.
-
-
Isi permit ca i o mafie de nu iti poti imagina MAFIA PNL
MAFIA FALCA
Cu siguranta ca la falconeti si bibione le trebuie lemne pt la iarna.
Multumim PNL, sper sa se intoaraca tot raul facut acestui oras pe capul vostru.! 1 Ioan 3:8
Îl vor planta la centrul INFO turistic al cja de pe plaja ghioroc. Nu e gram de umbra acolo.
Oare tot asa au procedat si edilii Iașului cu vestitul Tei al lui Eminescu?
bibart padurarul taie asta a invatat sa defriseze si sa fure
Bravo PNL!!! Nu stiu cum reusiti sa va bateti joc de tot ce atingeti!?
Plantează panseluțe și pun pavele și borduri în loc, că așa se fac bani
Dezgustatoare conducere are Aradul.
-
Tot arădenii și-au ales-o.
Cînd veți ajunge și voi mai BĂTRÂNI o să vină și la voi o DOAMNĂ CU O COASĂ și o să vă COSEASCĂ și pe voi cei care ați tăiat COPACUL și alți COPACI și atunci puteți voi să cereți MILĂ și ÎNDURARE că tot nu o să aibă nici un ROST
Cei care au pus gand rau parcului Eminescu,fost si actual primar,sa isi faca sicrie din lemnul stejarului !
Cu cât vinde gospodărirea comunală metrul cub de lemn?
Ajunge la vânzare? Apar banii obținuți de pe lemne, rumeguș în bugetul lor în fiecare an?
Ciudat! sunt o multime de copaci uscati pe care nu-i vede nimeni…musai asta a fost o problema….
Nici 45 de ani de comunism n-au reușit sa distrugă in Arad cât au distrus lăbăralii roșii in 25 de ani!
Ciroza galbenă, o nenorice istorică pt. Arad.
Abea aștept sa vad argumentația primariei. Se taie în oraș copacii după bunul plac. Iar unde-i prea greu de legalizat se “toaleteaza” de nu mai creste nici o frunza (vezi Steagului 92…parca… 2 nuci frumoși tunsi ZERO) Și asta fiindcă pot și nu-i întreabă nimeni de sanatate!
Dacă faci școală silvica pe bune ,nu te învață nimeni sa distrugi natura.Dacă o faci pe baza de mita urmările sunt dezastruoase,distrugere,defrișare, furt etc
Conducerea Primariei Municipiului Arad, gunoaie ordinare !
Acum chiar ăsta a fost cel mai bătrân stejar din Arad?
Bine că nu din România sau Europa..
Și inginerul ăla am impresia că are polițe de plătit, astfel nu era el așa înverșunat.
-
Vai!Sunteti ironic! :))) In fapt,sunteti doar penibil.In cel mai bun caz,nu va dati seama.In cel mai rau caz,sunteti un < 90. 🙂
Care sunt argumentele pentru taierea lui? Dupa cum se vede in poza trunchiul se prezinta perfect sanatos
-
Prezenta pericol de prabusire pentru turisti si cetateni care se plimbau prin parc !!!…)))))))))))))
-
Acest pericol a aparut in momentul in care au pornit drujba.
-
-
si pe interior ai vazut cum arata ?
au modificat legea sa poata taia orice de ani buni, asa ca nu raspunde nimeni iar o amenda de 500 lei e egala cu 0
Asteptam explicatile primariei ! Ar trebui urmarit traseul lemnului taiat,cine sunt firmele beneficiare a lemnului,cati bani se ia pe el,cine a dat dispozitie sa fie taiat si de ce,etc…E clar ca e ceva putred la mijloc dar numai lemnul nu era putred sa fie taiat…Sub umbrela toaletizarii astia taie tot in beneficiul probabil al unei firme de”casa”…
Parca pamintul asta e al strainilor si ne batem joc de el! Cind au facut Palatul Cultural, ungurii purtau discutii aprinse in legatura cu sacrificarea unor arbori multiseculari!
Prostu de bibart doar sa distruga poate.
Vor sa faca loc de scena pt concerte sau ceva de genu. Sper sa primesca si vreun dosar penal
Sper sa vina vremea in care ticalosii care decid taierea arborilor sanatosi sa raspundea in fata comunitatii. Ticalosilor
Din cate imi amintesc stand in vecinatatea parcului , copacul de langa celebra statuie cu florareasa e un Alun.. cu o varsta peste 150 de ani ..cel putin ..zic asta deoarece in copilarie aruncam cu mingea copiil fiind sa cada alunele din copac …
-
Alunul care era stejar iar ce cadea din copac era ghinda…
Chiar că ne merităm soarta….
Incompetenta totala
Acel Stejar ”s-a nascut” intr-o alta tara, una Europeana. Trebuia sa piara…. Multumim stramosi pentru ”unire”.
Daca se intampla un accident din cauza vremii nefavorabile si cadea pe cineva (se vede clar in poze cum era de scorburos in interior) tot primarul era de vina ca nu l-a taiat. Vai de voi aradeni.
Dacă-ți tai nucul din ogradă, pentru că îți distruge casa… faci pârnaie.
Cine l-a denumit “cel mai în vârstă stejar din Arad” are si o justificare intemeiata sau doar a aruncat cu vorbe care au priza la public? Aveti vreo evidenta a vechimii tuturor arborilor?!