Anunțul vânzării Castelului Salbek a fost făcut de primăriţa comunei Petriş, Irina Onescu: „Clădirea, monument istoric de clasă A, împreună cu fermecătorul parc ce o străjuiește și-au găsit, după ani de ruină și nepăsare, un investitor. Mă înseninează gândul că, într-un viitor palpabil, vom putea admira și noi, asemenea stră-străbunicilor noștri, acest idilic loc.”
Castelul a fost scos la vânzare la un preţ de pornire de 350.000 euro, prin Artmark Historical Estate, divizia de real estate a casei de licitaţii Artmark. Proprietatea e situată la 19 kilometri faţă de Castelul Regal de la Săvârșin şi la 106 kilometri faţă de Arad.
Despre castel
Castelul din Petriş a fost reconstruit de iobagii din comună pentru contele Salbek, care provenea, potrivit unei monografii dedicate localităţii Petriş, dintr-o familie care ar fi avut membri prelaţi romano-catolici iezuiţi.
Castelul nobiliar Salbek a fost construit între anii 1800-1850, în stil neoclasic şi iese în relief prin faţada şi terasa din spate, ambele străjuite de coloane în stil doric construite din gresie. Pe coloanele de pe faţada nordică se văd şi astăzi heruvimii sculptaţi direct pe ele. Ca plan, castelul are formă dreptunghiulară având parter şi un etaj. Suprafaţa construită de de 983 mp (amprentă la sol: 450 mp). Castelul are două intrări maiestuoase situate una spre nord şi alta spre sud. Încăperile, 24 la număr, sunt aşezate una lângă alta având câte o uşă de comunicare între ele. La etaj se ajunge urcând o scară semicirculară. Aşa cum sunt dispuse camerele la etaj, se crede că acestea erau folosite ca şi apartamente de locuit de către stăpânii castelului. Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment.
Potrivit www.artmarkhistoricalestate.ro, parcul din jurul castelului, în suprafață de 16,73 hectare, are numeroşi arbori printre care şi câţiva stejari seculari. Doi dintre aceşti „stejari ai judecăţii” se mai văd şi astăzi în parcul castelului. Potrivit tradiției populare, sub unul dintre ei se țineau scaunele domnești; aceste instanțe, de dinainte de 1848, judecau supușii domeniului, condamnându-i la pedepse corporale sau reținerea în închisoarea domeniului, care se găsea în apropierea castelului.
Optimism
Castelul Salbek din Petriş a fost retrocedat proprietarilor în anul 2009. Până atunci, în incinta imobilului funcţiona o şcoală ajutătoare. Nu se ştie încă ce planuri are noul proprietar pentru castel, dar autorităţile locale sunt optimiste. „Și eu, la fel ca întreaga suflare a comunei, sunt nerăbdătoare să aflu care va fi destinul și destinația castelului, ambele strâns legate de destinul comunității locale. Cu siguranță vor fi create locuri de muncă, alături de multe alte beneficii. E o mare bucurie!” – a punctat primăriţa Irina Onescu. Potrivit www.artmarkhistoricalestate.ro, proprietatea e finanțabilă cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014–2020.
UPDATE. Constantin Prisecaru, CEO Artmark Historical Estate, a declarat pentru Mediafax că au existat trei oferte pentru achiziționarea Castelului Salbek din Petriș. S-a pornit de la suma de 350.000 euro, iar preţul final depășește estimarea maximă (450.000 euro). A fost semnat un antecontract și, deocamdată, a fost achitat doar un avans din prețul de achiziție. Asta pentru că se aşteaptă poziţia Ministerului Culturii, a Consiliului Judeţean Arad şi a Primăriei Comunei Petriş, care au drept de preemţiune. Ulterior se va realiza tranzacţia fizică şi se va achita preţul final.
Numele cumpărătorului este confidenţial, însă conform unor informaţii, contractul s-a încheiat cu o firmă constituită de cetăţeni străini, care doresc să amenajeze la Castelul Salbek din Petriș un centru de protejare a naturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!