ARAD. Vineri, 1 martie, a fost ziua în care cei mai noi militari din Cetatea Aradului au depus jurământul de credință față de țară. A fost, de asemenea, ziua în care armata s-a deschis spre societatea civilă.
Fiind unitate militară, Cetatea este deschisă doar cu ocazii speciale, așa că interesul publicului față de ceea ce se află dincolo de zidurile cetății este mare.
Porțile Cetății Aradului s-au deschis larg, vineri, pentru câteva sute de vizitatori de toate vârstele. În vreme ce și unii adulți au fost pentru prima dată în cetate, copiii au fost impresionați de militari și tehnica expusă… tancuri, blindate, uniforme, tehnici de supraviețuire în medii ostile sau cele din muzeul militar. O tiroliană s-a numărat printre atracțiile zilei. Supriza evenimentului a fost o formațiune de trei elicoptere militare de la Giarmata.
Mai mulți militari care înainte au lucrat în cele mai diverse domenii de activitate au depus jurământul. Printre ei, două femei, care spun că depunerea jurământului de credință față de țară este cel mai frumos mărțișor pe care l-ar fi putut primi.
Altfel, toate doamnele și domnișoarele care au vizitat, vineri, cetatea au fost așteptate cu mărțișoare.
Scurt istoric
Din 1 ianuarie 2024, militarii din Cetatea Aradului au statut de „la dispoziția NATO, gata pentru misiune”.
Cetatea Aradului, care se întinde pe mai multe zeci hectare în centrul Aradului, este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării. Planul a fost aprobat personal de împărăteasa Maria Theresa şi de fiul ei Iosif al II-lea, iar cetatea a fost construită între după sistemul Vauban, în formă de dublă stea cu şase colţuri, între anii 1763 şi 1783. Până în 1918 cetatea a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar. Cetatea este una dintre cele mai bine coservate cetăţi Vauban din estul Europei, un avantaj fiind tocmai faptul că este în grija militarilor. De mai mulți ani de zile, Primăria din Arad poartă discuții cu Guvernul pentru a trece cetatea în circuitul civil și turistic.
FOTO: V.O.
Trimite articolul
XCel mai prost ziar… trebuie sa ziceți ca mâine sau săptămâna viitoare v-a fi ziua porților deschise , nu retroactiv !?!? Nu pot da timpul înapoi să merg și eu … ziceți dinainte nu după
Câtă abureală. Cetatea e o ruină. Ar trebui desființată unitatea militara , restaurată,inclusiv biserica și redată publicului!
singura cetate Vauban din Europa, care încă de la înființare, în urmă cu sute de ani, are destinația inițială INSEAMNA CA SINTEM NISTE INAPOIATI INCAPABILI
relevanta militara a fortificatiei este egala cu zero trebuia de mult sa fie plecata armata de acolo
rusine armatei romane
Cetatea a fost construită în 21 de ani între 1762-1783 o realizare extraordinară, o construcție impresionantă ca imensitate, tuneluri , biute care astăzi constructorilor autohtoni le-ar lua un secol.
suntem ultimul oras din tara care nu permite accesul in cetate in afara de aceste abjecte vizite pana la ora 12 odata pe an
-
Pai e Aradul. Ai avea dreptate si daca as taia fraza exact asa: “suntem ultimul oras din tara”
Trebuie sa protestam pentru cetatea noastră, armata trebuie sa plece, avem și noi ceva cu adevărat spectaculos în Arad și sigur ca o semanatura de” Romanesc autentic” nu suntem capabili sa facem ceva împotriva ipocrizie .
Suntem mai mulți într-o scara de bloc , ca toți care ocupa cetatea și niu suntem în stare sa facem ceva
unde sa se ascunda si armata daca vin rusi ; cine ar gandi ca acolo ii armata ; intr-o fortificatie de secol 18 ; ar trece fara sa ii bage in seama ; si ar scapa si armata
Faptul că ”Ceateta” (sic!) Aradului e singura care are ”destinația inițială” nu e motiv de mândrie. Din contra, e motiv de rușine!
În subsidiar: destinația inițială nu era de ”cazarmă” ci, așa cum i se spune și acum, de cetate. Mai apelați din când în când la DEX…
Vai si amar cum arata, de toata jena. Vad ungurii din batalionul mixt prapastia aia si se i au de cap. Nu le este rusine?
Mai bine nu deschide-ți! E o rușine cum totul este lăsat in paragină. Arată groaznic. Am fost acolo si a fost o mare dezamăgire. Nimeni nu se îngrijește de acest loc!
Și eu sunt de părere că obiectivul acesta ar trebui introdus în circuitul turistic!
Poate așa s-ar putea renova clădirile dărăpănate care se vad în fundal!
Pentru o armată din NATO, ar trebui construita o cazarma ca lumea , nu o clădire de 2-3 sute de ani!