A fost nevoie de implicarea liderilor politici din Arad pentru ca aleşii locali din Şeitin, dar şi primarul comunei, să cadă la un acord privind adoptarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022. În timp ce alte comune sau oraşe au lansat deja lucrări contractate din buget, la Şeitin de abia acum va începe lucrul. Totul, din cauza faptului că aleşii locali, în frunte cu primarul comunei, nu au reuşit să ajungă la un acord privind veniturile şi cheltuielile pentru acest an.
În luna februarie, marea majoritate a comunelor şi oraşelor din Arad aveau deja bugetul adoptat. La Şeitin, însă, a fost nevoie de nenumărate şedinţe de consiliu, toate convocate degeaba, pentru că aleşii nu au reuşit să se pună de acord. Istoria şedinţelor din acest an se rezumă cam aşa: la una dintre ele primarul Mircea Totorean şi-a retras proiectul de buget, după ce consilierii au propus scăderea cheltuielilor salariale. În celelalte şedinţe, s-a ajuns la scandaluri, certuri şi acuze, aşa că preşedinţii de şedinţă au decis să le închidă înainte de supunerea bugetului la vot.
Luni seara, însă, după o şedinţă maraton care a durat patru ore şi jumătate şi în cadrul căreia fiecare capitol bugetar a fost dezbătut şi votat în parte, a „ieşit fum alb” din primărie: bugetul a fost adoptat. Însă o mare parte din merit le revine liderilor judeţeni de la PNL şi PSD, care au ajuns să poarte chiar ei negocierile, alături de consilierii locali din cele două partide.
Miza: salariile
Încă din luna februarie, bugetul a fost ţinta unor modificări, faţă de propunerile iniţiale. Majoritatea formată din consilieri locali de la PSD, Pro România şi USR a protestat faţă de proiecţia bugetului de salarizare pentru anul 2022, care crescuse cu aproximativ 40 la sută faţă de acelaşi buget pentru anul trecut. Atunci, în momentul în care majoritatea a încercat să reducă fondurile alocate salariilor angajaţilor din primărie, primarul Mircea Totorean a retras proiectul de pe ordinea de zi şi a refuzat să îl supună votului. Ulterior, au urmat alte şi alte şedinţe, toate închise înainte de voturile finale din cauza haosului care se instaura: scandaluri, certuri, acuze şi atacuri personale, duse de consilierii locali între ei. Luni, 27 iunie, s-a ajuns, într-un final, la consens.
În urma negocierilor duse la nivel înalt, între aleşii PSD pe de o parte, şi primarul şi consilierii PNL, pe de altă parte, bugetul Şeitinului a fost votat. Cu toate acestea, nu a fost simplu. În sala de şedinţe au venit mai mulţi locuitori ai comunei, unii dintre ei care au în întreţinere persoane cu handicap şi care s-au arătat îngrijorate de faptul că nu îşi vor primi indemnizaţiile.
„Va ieşi comuna în stradă, dacă nu se aprobă azi bugetul”, a ţinut să menţioneze unul dintre cei prezenţi.
Dezbaterea pe buget a curs firesc şi normal până la fondul de salarizare. Reprezentanţii PSD, în frunte cu preşedintele de şedinţă Neculai Rotaru, nu au dorit să voteze fondul de salarizare care a „crescut ca Făt Frumos” de anul trecut până acum, de la aproximativ 800.000 de lei la peste 1,1 milioane de lei.
„Ce facem cu angajaţii, dacă nu se adoptă bugetul de salarii?”, a întrebat contabila primăriei.
„Nu îşi mai pot primi drepturile, nu vom mai avea bani să le plătim contribuţiile la sănătate”, a insistat contabila.
În jurul orei 21:30 au fost purtate discuţii telefonice cu reprezentanţi ai Finanţelor, care au transmis faptul că, pe lege, bugetul de salarizare trebuie aprobat potrivit proiecţiei bugetare, urmând ca, ulterior, să se facă modificări. Totuşi, în urma discuţiilor şi negocierilor, pesedistul Neculai Rotaru a reuşit să obţină nebugetarea funcţiilor vacante, care nu sunt ocupate în prezent. Şi, doar pe această reducere a funcţiilor, s-a realizat o economie de aproximativ 200.000 de lei. Toţi consilierii locali au fost de acord cu această propunere, iar fondul de salarizare a fost redus de la 1,1 milioane de lei la 900.000 de lei. Cu această modificare adoptată, întreg bugetul de venituri şi cheltuieli a comunei Şeitin a fost aprobat, cu numai câteva zile înainte de intrarea în luna iulie.
Direcţia banilor
Din economiile făcute în urma negocierilor din şedinţa de luni, preşedintele de şedinţă a propus, prin amendamente, alocarea de fonduri către modernizarea parcului din incinta grădiniţei, către realizarea de grupuri sanitare la una dintre şcolile din localitate, către reparaţii ale unui trotuar intens circulat din comună, dar şi către repararea autospecialei de pompieri, maşină care, în prezent, nu este funcţională din cauza defecţiunilor. Totodată, a fost suplimentat bugetul alocat asfaltărilor străzilor din localitate.
Toate aceste propuneri au fost votate în unanimitate de către toţi consilierii de acolo.
„Merităm o poză, este pentru prima oară când cădem toţi de acord şi votăm în unanimitate”, a spus, mai mult sau mai puţin în glumă, consilierul local Mihai Moşneang, de la PNL.
Timp scurt
Cu toate că a ieşit fum alb la Şeitin, acum urmează o perioadă destul de dificilă. Bugetul a fost aprobat, banii au fost alocaţi, dar trebuie şi cheltuiţi. Sarcina revine, acum, primarului, care trebuie să grăbească procedurile de achiziţii. Asta dacă nu se doreşte trecerea încă unui an şi stagnarea Şeitinului din punct de vedere al dezvoltării, o stagnare care poate fi observată acolo cu ochiul liber de mult prea mulţi ani.
Trimite articolul
X0 comentarii. 10 cenzurate
La Sheitin (Shaitan – Satana la musulmani), cel numit si Naiba sau Cornel, a generat fum alb. S-a votat in unanimitate un nou Papa care sa pape banii asa cum se cuvine..