ARAD. În ebraică Rosh Hashana înseamnă Capul Anului. Evreul ajunge la momentul în care trebuie să facă un bilanţ al faptelor din decursul anului, bune sau rele. Tradiţia spune că: …Cerurile se deschid, iar Dumnezeu ascultă rugăciunile de iertare ale evreilor. Evreii de adună la Sinagogă de unde citesc capitole din Torah şi meditează asupra faptelor lor. Sfârşitul perioadei de zece zile este marcată de Iom Kipur, ziua ispăşirii. Avem de-a face cu zece zile de căinţă. În ziua de Iom Kipur, cerurile se deschid şi evreii care şi-au mărturisit păcatele se pot considera, împăcaţi. Astfel, ei vor intra curaţi în noul an evreiesc, 5775. Iom Kipur este o zi de post. Tradiţia spune că nu trebuie să mănânci nimic şi să nu părăseşti incinta Sinagogii.
Postul se termină atunci când pe cer apar 3 stele. Salutul obişnuit al evreilor în această perioadă este Şhana Tova! (în ebraică „şhana” – an; „tova” – bun), adică: Să ai un an bun!
„Transmit tuturor evreilor din Romania, în special Comunităţii evreilor din Arad, cu care Centrul de Studii Iudaice „Academician Nicolae Cajal” are relatii excelente: Shana Tova!” – se spune în mesajul prof. univ. dr. Marius Grec, director al Centrului de Studii Iudaice al UVVG Arad. Anul nou evreiesc a coincis şi anul acesta cu Festivalul Minorităţilor care se desfasoară tradiţional, în mod fericit, la Arad. Cele mai sincere gânduri de prosperitate se îndreaptă astfel spre toţi cei care fac parte din Comunitatea Arădeană şi care trăiesc în bună înţelegere, aşa cum, cu foarte multă previziune, sublinia Vasile Goldiş – patronul spiritual al Universităţii noastre – în Proclamaţia Marii Uniri de la 1918” .
Citiți principiile noastre de moderare aici!