O parte din cei 3.164 de elevi sau absolvenţi din judeţul Arad care s-au înscris la „sesiunea iunie-iulie 2018” a Examenului de bacalaureat naţional, susţin începând cu ieri, 12 februarie, proba A, cea de Evaluare a competenţelor de comunicare orală în limba română. Examenul va continua, până pe 22 februarie, cu evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă, într-o limbă de circulaţie internaţională, şi a competenţelor digitale.
Examenele sunt în afara legii, întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut numai de către absolvenţii de liceu – Marius Nistor
La nivel naţional, conform datelor furnizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, sunt peste 177 de mii de elevi ai claselor a XII-a şi a XIII, sau absolvenţi din promoţiile anterioare, care susţin examenul maturităţii anul acesta.
Conform agenţiei de presă News.ro, Marius Nistor, preşedinte al Federaţiei Spiru Haret, ce reprezintă o parte dintre profesorii români, a declarat că „examenele sunt în afara legii, întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii Educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu”, acesta adăugând că „în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenţi, fiind, practic, în afara legii şi dând oricui posibilitatea să conteste aceste probe”.
Mai exact, Marius Nistor face referire la articolul 77, alineatul 2, din Legea Educaţiei Naţionale (L.1/2011, actualizată), care spune că „elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat”. Totuşi, într-un comunicat de presă emis de Ministerul Educaţiei Naţionale, aceştia invocă prevederile articolului 78, alineatul 2 al aceleiaşi legi, care spune că aceste evaluări „se organizează şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite prin metodologie specifică”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!