ARAD. O locuinţă ANL rămâne, în continuare, unul dintre cele mai importante vise ale tinerilor din Arad. Dovadă stau cele peste 750 de cereri care tronează la nivelul primăriei Arad, dar cu şanse infime de materializare, cereri depuse de tineri cu vârsta de până la 35 de ani pentru a primi o locuinţă. Ce este atât de atractiv la ANL-uri? În primul rând, desigur, costurile pe care le implică. Pentru că o chirie percepută de stat este cu mult mai mică decât chiria pe piaţa liberă. În al doilea rând, este vorba despre siguranţa zilei de mâine, deoarece şi după împlinirea vârstei de 35 de ani, nimeni nu îi forţează pe chiriaşi să elibereze locul. Şi nu în ultimul rând, este posibilitatea de a le cumpăra. Aici însă intervine, din nou, aceeaşi problemă: preţul!
Pentru că este stabilit unitar la nivel naţional, fără a ţine cont de localitatea în care locuinţele se află (pe piaţa liberă fiind diferenţe majore la locuinţe între Arad şi Bucureşti, de exemplu). Cu toate acestea, potrivit documentelor publicate de ANL, 40 de chiriaşi din locuinţele ANL din Arad au răspuns pozitiv la invitaţia de a achiziţiona locuinţele pe care le ocupă (existând, totuşi, posibilitatea de a se răzgândi). Dintre aceştia, însă, aproape jumătate au înaintat, în scopul finalizării achiziţiei, cereri oficiale către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Cert este că mai au 56 de zile până la data de 31 iulie 2014, când locuinţele pot fi cumpărate la preţul stabilit cu ani în urmă.
Din usa in usa
Agenţia Naţională pentru Locuinţe a lansat o mega campanie de informare adresată chiriaşilor care ocupă locuinţele pentru tineri din blocurile ANL, având ca scop prezentarea procedurii şi a documentaţiei necesare în vederea achiziţionării locuinţelor. În acest sens, reprezentanţii agenţiei s-au deplasat, în perioada 27-30 mai, într-o campanie „door-to-door”, în localităţi din județele Arad, Alba, Sibiu și Constanța, și au discutat cu chiriaşii despre etapele care vor fi parcurse în procesul de cumpărare, despre condiţiile care trebuie să fie respectate şi despre preţul estimativ al locuinţelor.
„Deplasările reprezentanților ANL fac parte din campania naţională de informare susținută de Agenție cu scopul de a veni în sprijinul celor care locuiesc cu chirie de cel puţin un an în blocurile construite prin programul Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, şi intenţionează să-și cumpere locuinţele”, informează conducerea ANL, într-un comunicat.
Arad şi Chişineu Criş
Agenţia Naţională pentru Locuinţe a făcut, totodată, publică, „Lista localităţilor unde autorităţile publice locale au întocmit documentaţiile necesare demarării procedurii de vânzare a locuinţelor construite de către ANL prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii”. Pe listă se regăsesc, din judeţul nostru, doar municipiul Arad şi oraşul Chişineu Criş. Iar din Arad, nu toate sunt puse pe listă. Concret, pe listă au fost incluse 48 de apartamente ANL de pe strada Stamatiad, alte 48 pe Titulescu şi tot atâtea pe strada Gheorghe Ciuhandru. Chişineu-Crişul figurează cu 20 de apartamente ce pot fi vândute, situate pe strada Gării.
40 de posibile vânzări!
Campania ANL de a-şi vinde apartamentelor a prins, se pare, destul de bine la Arad. Cel puţin asta reiese din raportul oficial al instituţiei. Puţini sunt cei care au fost găsiţi acasă, sau care au deschis uşa reprezentanţilor ANL, dar dintre ei 40 de chiriaşi şi-au exprimat intenţia de a cumpăra apartamentul. Dintre aceştia, 19 au depus deja cereri în acest sens. Numărul celor care au refuzat categoric să cumpere apartamentul (optând să rămână în continuare chiriaşi) a fost mult mai mic: doar 17!
326 euro metrul pătrat
Tinerii care locuiesc cu chirie într-o locuinţă construită prin ANL au posibilitatea de a o cumpăra după o perioadă de închiriere de minimum un an. Valoarea de vânzare a locuinţei reprezintă valoarea de înlocuire înmulţită cu suprafaţa construită desfăşurată, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia. Valoarea de înlocuire este 326 de euro/metru pătrat, inclusiv TVA, fiind valabilă până la data de 31 iulie 2014. La valoarea de vânzare se adaugă un comision de 1% pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de autorităţile publice locale, care au competențele legale în stabilirea prețului și vânzarea locuințelor către chiriași.
Preţuri…
Preţurile, deşi nu chiar „sociale”, sunt destul de mici. Pentru exemplificare, vă putem informa că un apartament cu două camere, dar foarte spaţios, de pe Titulescu, cu circa 105 metri pătraţi, poate fi achiziţionat la preţul de până la 33.000 euro.
Şi-au pierdut speranţa
Cum în Arad nu s-a mai construit nicio locuinţă ANL din 2009, când s-au ultimele repartiţii colective, numărul arădenilor înscrişi pe listele de priorităţi a scăzut drastic în ultimii ani. Chiar şi aşa, numărul celor care aşteaptă este foarte mare. În 2009, pe lista de priorităţi erau înscrişi 1.426 de solicitanţi. Cea mai recent aprobată listă de priorităţi de către Consiliul Local a cuprins, în martie 2014, doar 752 de cereri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!