Deşi cu paşi firavi, campania de vaccinare gratuită antigripală a populaţiei a început şi în judeţul Arad. 276 de persoane au fost vaccinate, în cursul săptămânii trecute, împotriva gripei. Vaccinul este asigurat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) care, în cursul lunii octombrie, a achiziţionat 6.400 de doze. „Săptămâna trecută a început distribuirea acestora. 4.104 doze au ajuns deja în teritoriu, la medicii de familie şi în spitale – pentru personalul medical -, în stocul DSP aflându-se, în acest moment 2.020 de doze” – precizează jr. Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Selecţia beneficiarilor
Fireşte, dozele de vaccin antigripal pe care şi-a permis DSP Arad să le cumpere sunt insuficiente dacă ne raportatăm la numărul virtualilor beneficiari. Medicii de familie, spre exemplu, au primit câte 15 doze de vaccin/cabinet. În condiţiile în care ei au liste de aşteptare pe care s-au înscris câte 300 de pacienţi/cabinet.
Cum se va face selecţia beneficiarilor? Autorităţile recomandă să se facă imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, cu prioritate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare şi boli metabolice.
Campania continuă
Arădenii care nu vor reuşi, în această etapă, să beneficieze de vaccinul antigripal trebuie să ştie că n-au intrat zilele în sac.
„Aşteptăm ca, după 15 noiembrie, Ministerul Sănătăţii să ne repartizeze o nouă tranşă de doze de vaccin antigripal. Pe baza solicitărilor primite de la medici, noi am transmis Ministerului, în urmă cu mai bine de o lună, necesarul, care se ridică la peste 40.000 de doze de vaccin antigripal. Aşteptăm să le primim astfel încât campania de vaccinare să poată continua în condiţii optime” – spune Constantin Cătană.
Recomandări medicale
Nu doar vaccinul ne ajută să luptăm împotriva gripei. Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii ne recomandă câteva măsuri de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut ori tuse. De asemenea, trebuie să avem un regim de viaţă sănătos, cu alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse).
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Conform datelor furnizate de DSP Arad, săptămâna trecută în judeţul nostru s-au înregistrat 24 de boli compatibile cu gripa. 1.520 de arădeni au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii (cei mai afectaţi fiind copiii de 5-14 ani), iar alte 346 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie (cei mai afectaţi fiind copiii de 2-4 ani). Aceste cifre sunt mai mici faţă de media specifică acestei perioade din an, situaţia datorându-se, în principal, condiţiilor meteo favorabile.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!