A început Postul de 40 de zile premergător Crăciunului. Ultima zi a acestui post este 24 decembrie. Așadar, timp de 40 de zile creștinii ortodocși se pregătesc prin post și rugăciune pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului de pe 25 decembrie. Acest post este al doilea ca importanță din cursul anului bisericesc, după cel ce precedă sărbătoarea pascală, cunoscut și sub numele de Postul Mare.
„În Postul Crăciunului ne amintim de drepții, patriarhii și prorocii din Vechiul Testament prin care Dumnezeu a pregătit lumea pentru Întruparea Fiului Său pentru mântuirea neamului omenesc. Acum învățăm de la ei modul de a posti, de a ne ruga și mai ales să avem credință și nădejde în Dumnezeu. De aceea Biserica noastră rânduiește ca tocmai în timpul acestui post să-i sărbătorim pe mulți dintre ei: Sfinții Proroci Naum (1 decembrie), Avacum (2 decembrie), Sofronie (3 decembrie), Agheu (16 decembrie), Daniel (17 decembrie) și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel (9 decembrie). Ei sunt un exemplu pentru noi prin modul cum au trăit împlinind legea lui Dumnezeu.
În timpul acestui post ne amintim de toate personajele biblice care au așteptat venirea lui Mesia începând cu Adam și terminând cu Dreptul Simeon. Este un bun prilej în timpul duhovnicesc al acestui post de 40 de zile de a citi Sfânta Scriptură a Vechiului Testament pentru a vedea modul cum a fost pregătită lumea din pronie divină pentru venirea lui Mesia”, transmite pr. Ciprian Florin Apetrei pe pagina Arhiepiscopiei Aradului.
Acest post a fost uniformizat în anul 1166 la Sinodul local de la Constantinopol din timpul Patriarhului ecumenic Luca Hrisoverghi. Aici s-a hotărât ca Postul Crăciunului să țină 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie. Lăsatul de sec pentru acest post s-a făcut în ziua de serbare a Sfântului Apostol Filip, pe 14 noiembrie.
Postul Nașterii Domnului este considerat ca fiind de „asprime moderată”, cu mai multe dezlegări la pește, care anul acesta sunt în următoarele zile din acest post: 21, 23, 25, 26, 30 noiembrie și 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 16, 17, 18 decembrie.
„Pornim pe un drum duhovnicesc la capătul căruia vom trăi bucuria Nașterii Domnului. Este un timp al bucuriei aduse în inimile noastre de frumoasele noastre colinde izvorâte din cântarea Catavasiilor Nașterii Domnului. Acum îl sărbătorim și pe celebrul Moș Nicolae, aducătorul de daruri, al cărui model îl urmăm și noi făcând din luna decembrie un veritabil festival al darurilor. Este un timp mirific din timpul anului, când redescoperim în inimile noastre frumusețea copilăriei și ne transformăm sufletește în ipostaza copilăriei noastre nevinovate pentru a putea primi cum se cuvine pe Pruncul Sfânt, Ce vine în lume de Crăciun în peștera Betleemului”, mai transmite pr. Ciprian Florin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!