Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” continuă și în acest an în județul Arad. Două biserici au fost incluse pe lista monumentelor pe care voluntarii vor să le salveze, unul dintre șantiere fiind deja deschis. Așadar, voluntarii în parteneriat cu administrația din Săvârșin au pus ridicat schelele și au început lucrările la biserica din Troaș.
„Am dat startul primei intervenții din anul 2022 a Ambulanței pentru Monumente Arad, la Troaş, comuna Săvârşin! Intervenția se realizează în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, care a pus la dispoziție materialele și care, prin doamna Voichița Goldiș, ne ajută cu logistica la fața locului.
Suntem recunoscători pentru sprijinul venit din partea Primăriei Comunei Săvârșin, prin domnul primar Ioan Vodicean, care finanțează mesele voluntarilor și pentru generozitatea doamnei Diana Goldiș din comunitate, care ne oferă cazarea.
Biserica Sfinții Trei Ierarhi din Troaș beneficiază de priceperea coordonatorilor Eugen Vaida și Andrei Onica, a specialiștilor implicați și a meșterilor maramureșeni nelipsiți de la intervențiile Ambulanței.
Subliniem și salutăm entuziasmul și hărnicia voluntarilor, mulți dintre aceștia veniți din partea firmei Marshall, căreia îi mulțumim pentru sprijin și implicare”, spun inițiatorii acestui proiect prin care se dorește salvarea bisericilor de patrimoniu.
În a doua săptămână voluntarii au intervenit pentru punerea în siguranță a bisericii și vor continua cu planul lucrărilor ce se impun.
Strâng fonduri pentru Ciuntești
Nu doar biserica din Troaș este pe lista celor de la Ambulanță, intenția lor fiind de a interveni și la Ciuntești. „În vara anului 2021, preotul paroh din Ciuntești, comuna Craiva, apela la Ambulanța pentru Monumente Arad dorind să salveze bisericuța din lemn din sat – monument istoric. Comunitatea din Ciuntești este și ea dornică de a repara învelitoarea bisericii, sprijinindu-ne cu masa și cazarea.
Până în momentul de față am strâns bani pentru 40% din necesarul de șindrilă. Avem comunitatea implicată, preotul, Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad, voluntarii și coordonatorii proiectului. Avem nevoie să fiți alături de noi! Ajutați-ne să strângem restul de bani necesari prentru achiziția șindrilei!”, este mesajul transmis de cei de la Ambulanță pe pagina www.sprijina.ro – cauza „Punere în siguranță a bisericii de lemn din Ciuntești”.
Anul trecut cei de la Ambulanța pentru Monumente au intervenit la cuptorul de topit fier „Jumelț” din satul Zimbru, comuna Gurahonț.
Trimite articolul
XDumnezeu sa le dea sanatate si putere de munca acestor OAMENI inimosi care-si sacrifica timpul liber ca sa ajute .
Felicitări genului acesta de oameni. Bravos! Totuși nu pot sa nu remarc lipsa echipamentului de siguranță. La sfârșit mai toți purtau căști. Sus pe acoperiș nu tu casca, ham de siguranță, ancorare. Nimic . Tipic romanului care crede că nu i se poate întâmpla nimic. Asta ține de respect pentru sine și pentru ceilalți. Că și cu nepurtarea centurii până când înveți să zbori prin parbriz.
Să nu uitați sa faceți și gardul de pe lângă! Sa nu mai între vacile și caii, să rupă tot pe acolo!