Ar trebui să fie gata în acest an, conform ultimelor promisiuni, dar de lucru mai e mult, iar unele porţiuni nici măcar nu pot fi atacate încă. Este vorba de autostrada Arad -Timişoara, în lungime de 32,2 kilometri, despre care ministrul Transporturilor susţine acum cu tărie că va fi finalizată până la sfârşitul anului. Termenul iniţial pe predare a lucrării fusese stabilit la începutul acestui an.
Pe tronsonul Arad – Timişoara consorţiul avea de executat 11 poduri şi pasaje ale autostrăzii, 14 pasaje peste autostradă, un nod rutier, un spaţiu de servicii şi un centru de întreţinere şi coordonare. Potrivit informaţiilor făcute publice de Compania naţională de autostrăzi şi drumuri naţionale, pe pagina sa de internet, legat de podurile şi pasajele în curs de execuţie, 30 de poduri sunt deja finalizate în timp ce trei podeţe sunt în curs de execuţie. Per total, lucrarea a fost estimată de curând a fi realizată în proporţie de ceva peste 30%. Vremea rea a oprit însă lucrările iar procentul pe care compania ar fi vrut să-l raporteze (macar 50%) este se pare în plop.
Totuşi, câteva veşti bune vin tot de la companie care susţine că unul dintre factorii care a întârziat realizarea autostrăzii – siturile arheologice – este pe cale de a fi eliminat. Instituţia susţine că „13 situri arheologice sunt deja descărcate de sarcini iar un sit arheologic este în curs de descărcare de sarcini.
Cea mai importantă descoperire de pe viitoarea autostradă rămâne cea de la situl 10, acolo unde arheologii au scos la iveală structura unei întregi aşezări romane, cu fântâni, locuinţe, morminte, sute de obiecte. Ieri dimineaţă, la Giarmata s-a descoperit, de pildă, un mormânt ilir, din secolul VI înainte de Christos. Arheologi din Timişoara, Arad, Reşiţa, Cluj şi Mangalia au lucrat la aceste situri, autostrada trecând chiar pe fosta graniţă a Imperiului Roman (valul roman – un sistem complex de fortificaţii care ar putea reprezenta graniţa imperiului la un moment dat).
Valoarea
Valoarea totală a acestui tronson de autostradă finanţat de Banca Europeană de Investiţii, Guvernul României şi Fondul de coeziune este de
482.920.350,22 lei (fără TVA).
JA – A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!