O veste tristă apărut astăzi pe site-urile de presă: Matematicianul Solomon Marcus a murit.
După cum scrie Ziare.com. „Acesta fusese transferat la Spitalul Fundeni acum câteva zile, după ce a fost internat la Spitalul Elias…
Solomon Marcus, matematician român de etnie evreiască şi membru al Academiei Române, s-a născut pe 1 martie 1925 în Bacău.
A absolvit liceul în Bacau şi apoi a urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. De-a lungul carierei, a obţinut titluri ştiintifice de doctor în matematică şi doctor docent.
A publicat numeroase cărţi şi articole pe diferite subiecte culturale, poetică, lingvistică, semiotică, filosofie sau istoria ştiinţei şi a educaţiei…
De asemenea, academicianul a scris în jur de 400 de articole în reviste ştiintifice sau de specialitate, opera sa fiind citată de peste 1.000 de autori.
În 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales ca membru titular al Academiei Române”.
Solomon Marcus, la Arad
În noiembrie, anul trecut, Academicianul Solomon Marcus s-a aflat, împreună cu Academicianul Basarab Nicolescu „Într-un dialog transdisciplinar” (cum scriam, atunci, în Jurnal arădean şi Aradon) în mijlocul elevilor şi profesorilor, la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, într-o conferinţă internaţională numită „Lumina în ştiinţă, tehnologie, natură şi cultură”.
Conferința organizată la Colegiul Naţional «Moise Nicoară» a constituit momentul de apogeu al unui proiect cultural-educativ mai amplu, conceput în premieră în învățământul preuniversitar, proiect destinat Luminii dinăuntru și luminii dinafară (Inner and Outer Light). Dar bucuria deosebită a celor care au participat la această conferință – care şi-a propus să demonstreze că problematica generoasă și complexă a luminii nu poate fi abordată eficient și consistent decât prin apelul la metodologia transdisciplinară – a fost întâlnire cu două marţi personalităţi: academicienii Solomon Marcus şi Basarab Nicolescu.
Astăzi Academicianul Solomon Marcus ne-a părăsit. Dar, cu siguranţă, arădenii care l-au văzut şi l-au auzit îl vor păstra în amintire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!