Doi bărbaţi în vârstă de peste 40 de ani, din localitatea Nădab, au ajuns la Spitalul Judeţean, cu simptome de botulism (pupile dilatate, vedere înceţoşată, dificultăţi la înghiţire). Din păcate, unul dintre ei a decedat la câteva ore după internare, în ciuda faptului că medicii i-au administrat tratament antibotulinic.
Cei doi bărbaţi erau colegi de serviciu. În pauza de masă, ar fi consumat şuncă de porc făcută în casă – care, nefiind pasteurizată corespunzător, se presupune că i-ar fi fost fatală unuia dintre bărbaţi. Despre celălalt se crede că a făcut o formă mai uşoară de botulism, el aflându-se internat în spital, în stare stabilă.
„Niciunul din cele două cazuri nu au fost confirmate încă. Am recoltat probe de sânge care au fost trimise la Bucureşti. Unul din cele două cazuri a avut tablou clinic care a fost tipic pentru botulism, celălalt nu a avut tabloul clinic pentru botulism. Nu putem afirma că pacientul a murit de botulism pentru că: în primul rând, nu avem confirmare şi în al doilea rând, nu a avut insuficienţă respiratorie acută – specifică botulismului. A murit prin stop cardio-respirator. Nu putem şti cauza, iar familia a refuzat categoric să facă necropsie, ca să putem spune exact de ce a murit pacientul” – precizează Elvira Blajovan, medic primar boli infecţioase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!