12 ani. Atât va mai trebui să treacă până când CetateaAradului va deveni a arădenilor şi se va transforma într-un veritabil punct de atracţie turistică pentru zona de vest a ţării. Primii patru ani au fost calculaţi a fi necesari pentru transferul batalionului militar din Cetate în unitatea militară din Gai.
Primul pas, extrem de important, până la realizarea acestui deziderat vechi, a fost făcut ieri, când ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi-a pus semnătura, alături de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pe actul de transfer al Cetăţii din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în proprietatea Municipiului Arad. În baza acestui protocol, va urma votarea unei hotărâri de Consiliu Local, apoi a unei hotărâri de Guvern şi doar mai apoi transferul. Dar nu oricum. Ministrul Oprea a precizat ieri, în vizita sa la Arad, faptul că, odată cu semnătura sa, mingea se află în terenul autorităţilor locale şi acolo va rămâne până când oficialii Aradului vor onora promisiunile. Căci ministrul nu şi-a pus cu una cu două semnătura pe acest protocol, ci a prevăzut în cadrul acestuia obligaţia Primăriei de a amenaja unitatea militară din Gai, pentru ca batalionul să se poată muta acolo, alocarea a încă zece hectare de teren pentru amenajarea unui poligon de pregătire şi nu mai puţin de 250 de locuinţe pentru militarii arădeni. Şi Primăria şi-a făcut un calcul pentru a transforma Cetatea într-o zonă multifuncţională: 200.000.000 euro. Totul, realizabil, aşa cum a susţinut Falcă, în 12 ani.
Ieri la momentul semnării protocolului privind transferul Cetăţii, toţi oficialii păreau marcaţi de eveniment. Ministrul Oprea a precizat că a înţeles să semneze acest protocol pentru că a lucrat şi el mulţi ani în administraţie şi ştie lupta dusă de autorităţile arădene pentru reconversia civilă a cetăţii. Oprea s-a grăbit să îl laude pe primarul Falcă pentru munca sa (“nici pe mama nu o laud dacă nu merită”), dar a ţinut să precizeze că şi deputatul liberal Mihăiţă Calimente l-a bătut la cap, în repetate rânduri, cu pivire la cetate.
Condiţiile ministerului
Ministrul nu s-a ferit să precizeze că de acum singurii care se vor face vinovaţi dacă Cetatea Aradului nu va fi transferată vor fi autorităţile locale. Dacă ele vor onora obligaţiile totul va fi bine. Dacă nu, Armata va mai sta în cetate. Primarul GheorgheFalcă, entuziasmat şi el la maximum de evenimentul la care lua parte, părea ieri convins că Cetatea va reveni Aradului şi se va transforma într-un veritabil punct de atracţie turistică, care va relansa oraşul.
200 de milioane de euro
Planurile prezentate ieri de edil sunt grandioase: toate muzeele şi bibliotecile Aradului vor fi mutate acolo, ambele universităţi, vor fi ridicate hoteluri, piaţa – care este printre primele zece pieţe ca mărime din Europa – va fi modernizată, restaurante şi magazine vor prinde şi ele viaţă în perimetrul Cetăţii iar “viaţa de seară” a Aradului se va muta tot acolo, pentru că aici este, în viziunea primarului, locul cel mai potrivit pentru distracţie, fără a deranja pe cineva.
Investiţia minimă pentru realizarea acestui obiectiv este, potrivit lui Falcă, de 200 de milioane de euro, bani care se vor obţine în mare parte pe fonduri europene. Edilul susţine chiar că s-a înţeles cu Armata ca investiţiile Primăriei în Cetate să înceapă de acum, adică înainte de relocarea batalionului, cu bani cheltuiţi pe utilităţi, pentru că “e nevoie de utilităţi care să corespundă cu amploarea investiţiei de aici”.
Compartiment pentru Cetatea
După vizita ministrului, edilul local şi-a înştiinţat consilierii de reuşita de ieri şi a precizat că un astfel de obiectiv întins pe atâţia ani şi care va înghiţi atâtea milioane de euro are nevoie de un compartiment în cadrul Primăriei care să se ocupe doar de această investiţie. Edilul le-a mai precizat faptul că deja lucrurile se pun în mişcare, în condiţiile în care de săptămâna viitoare vor începe consultările pe tema Cetăţii cu aleşii locali, apoi cu societatea civilă, urmând ca viitorul acestui obiectiv să fie scos la licitaţie publică într-un concurs de idei.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!