Superficialitate, acesta a fost cuvântul cel mai des folosit de şeful corpului de control al MAI, chestor principal Aurel Vlădulescu, la adresa poliţiei arădene şi care explică cele nu mai puţin de 19 cazuri de corupţie din acest an, înregistrate la nivelul IPJ Arad. În raportul prezentat presei, au fost date publicităţii date, cele mai multe cu caracter general, dar au fost făcute şi câteva nominalizări ale localităţilor cu probleme.
În topul acestora stau oraşele Pecica, Ineu, Sebiş şi Chişineu Criş, unde au fost semnalate, potrivit oficialului, abateri grave. Aşa cum era de aşteptat, au fost menţionate şi câteva nume din conducerea inspectoratului care vor fi cercetate în următoarea perioadă de către comisia de disciplină.
Nu mai puţin de 13 cadre din IPJ Arad, din care 12 cu funcţii de conducere, ar putea fi schimbate din funcţie, în cel mai scurt timp posibil. E vorba de adjunctul IPJ, comisarul şef Manciu Gherasim, comisarul şef de la Serviciu Ordine Publică, Nica Gheorghe, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul Lile Adrian, şeful serviciului Resurse Umane, comisarul şef Sabo Petru şi alţi şapte şefi de poliţie din oraşele: Pecica, Ineu, Chişineu Criş, Sebiş, Vinga, Vladimirescu şi Lipova, iar alte 19 cadre au fost atenţionate.
Chestorul Ioan Dascălu, secretar de stat la MAI, aflat şi el la Arad cu ocazia prezentării raportului, alături de şeful IPJ Arad, Nicolae Bâtrîn, a ţinut să sublinieze vremurile mai puţin bune pentru poliţia arădeană şi neplăcerea de a reveni în asemenea context la Inspectoratul pe care l-a condus în urmă cu cinci ani. Dascălu s-a limitat să prezinte măsurile luate la nivel naţional pentru recâştigarea încrederii populaţiei în instituţia Poliţiei Române şi a punctat programul vizitei sale în judeţ.
Vagi dezvăluiri din raport
Nu au fost date publicităţii prea multe date concrete legate de neregulile din activitatea poliţiei arădene. Tot raportul prezentat presei s-a limitat la constatări generale de tipul: „evaluările şi analiza indicatorilor de performanţă au fost superficiale şi fără termene şi reponsabilităţi concrete, nu s-au respectat procedurile de lucru”; „Nu au existat activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului de la Arad ”, „nu s-a respectat metodologia de aplicare a ordinului ministrului 60 din martie 2010…”; „nu a fost întocmit corespunzător planul de supraveghere îndrumare şi control a traficului din judeţul Arad” şi alte asemenea.
Singurele precizări concrete din rezultatele raportului au fost menţionarea celor 10 posturi de poliţie unde au fost găsite nereguli: Lipova, Bârzava, Petriş, Sebiş, Chişineu Criş, Pecica, Nădlac, Vinga, Ineu, Vladimirescu. Doar în 7 cazuri, însă, a fost începută cercetarea disciplinară pentru cei care le conduc. Cei din Nădlac, Bârzava, Petriş au scăpat doar cu atenţionări. Puţin surprinzător mai ales pentru ultimele două, de unde au provenit poliţiştii “şpăgari” în cazul de corupţie de pe DN7.
Pecica, în schimb, este în fruntea listei cu infracţiunile de natură penală nefinalizate şi neraportate la Parchet cu 19 asemenea cazuri urmată de:
Ineu - 18; Sebiş – 14; Vinga -12, în timp ce Chişineu Criş şi Nădlac cu 7 .
JA-M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!