ARAD. Echipe mixte de inspectori din cadrul mai multor instituții au desfășurat zeci de controale în perioada sărbătorilor pascale, scopul fiind eliminarea riscurilor pentru sănătatea umană transmise prin consumul de alimente de origine animală şi nonanimală. Astfel, au fost implicate echipe din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Direcţiei Agricole Arad, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, Inspectoratului de Poliţie Arad-Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţiei de Sănătate Publică Arad şi Instituţiei Prefectului.
„Controalele organizate au avut ca obiective generale verificarea: *igienei spaţiilor de producţie, depozitare, comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală şi/sau animală; *respectarea programele de autocontrol întocmite de operatori; *modului de asigurare a trasabilităţii, salubrităţii şi conformităţii produselor comercializate; *gestionării deşeurilor alimentare; *modului în care sunt retrase de la comercializare produsele alimentare care prezintă neconformităţi. Au fost organizate acţiuni comune de control în perioada 04.04.2023 -13.04.2023, în târguri de animale, pieţe agro-alimentare şi în diferite unităţi de comercializare a produselor cu caracter specific”, a punctat directorul DSVSA Arad, Marcel Roșu.
Zeci de amenzi
Potrivit raportului prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad au verificat un număr de 166 unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Aici au fost incluse carmangeriile, supermarket-urile, piețele agroalimentare, centrele de sacrificare temporară a mieilor, unitățile de procesare, depozitare, valorificare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, precum și unitățile de alimentație publică.
„Pentru nerespectarea condițiilor stabilite de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare, au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale în cuantum de 117.000 lei și a fost reținută oficial, în vederea denaturării, o cantitate de 5231,7 kg pește refrigerat neconform. Precizăm, de asemenea, că la nivelul judeţului Arad au funcţionat 8 unităţi de sacrificare a mieilor, din care 2 autorizate conform Ord. 57/2010, 2 autorizate conform Ord. 35/2011 şi 4 centre de sacrificare autorizate temporar, unde au fost sacrificate un număr de 1.286 capete”, a mai transmis dr. Roșu.
Alte sancțiuni
Alte sancțiuni au fost aplicate și în urma controalelor celor de la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. Aceștia au verificat 24 persoane juridice și 26 de persoane fizice, au fost aplicate un număr de șapte sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 24.500 lei, fiind confiscată și suma de 829 lei.
11 controale comune s-au organizat și cu Direcția de Sănătate Publică Arad, în pieţe agroalimentare şi în diferite unităţi de comercializare cu caracter specific. „Conform Protocolului pentru delimitarea atribuţiilor de control au fost verificate condiţiile igienico-sanitare de desfacere de produse alimentare. În urma constatărilor s-au aplicat 2 avertismente pentru curățenie precară în hala de brânzeturi-lactate și 1 amendă contravențională pentru lipsa substanțelor dezinfectante la grupurile sanitare care deservesc piața agroalimentară”, se mai arată în raportul DSVSA Arad.
Fără nereguli majore la producători
Echipele de control din cadrul Direcției Agricole Arad au întocmit un număr de 12 procese verbale de control, fiind făcute verificări pe domeniul legume-fructe în pieţele din municipiu şi judeţ unde au fost verificaţi un număr de aproximativ 245 de producători agricoli. Au mai fost verificați și 35 agenţi economici care comercializau legume-fructe, iar Direcția Agricolă a transmis că nu s-au semnalat nereguli majore.
24 de amenzi de la Protecția Consumatorilor
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Arad a verificat, la rândul său, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a alimentelor specifice sărbătorilor pascale. Așadar, au fost verificaţi un număr de 25 operatori economici, dintre care la 25 au fost constatate abateri. Principalele abateri constatate: produse cu elemente de identificare şi caracterizare incomplete, produse alimentare cu data limită depășită, spații de comercializare neigienizate, proceduri nesigure în piețe agroalimentare și neafişarea preţului sau a preţului pe unitatea de măsură. În concluzie, CJPC Arad a aplicat 24 de amenzi contravenționale, a oprit definitiv de la comercializare 61,1 kg produse alimentare în valoare de 3.531 lei şi a oprit temporar de la vânzare 1218 kg produse alimentare în valoare de 30.116 lei.
„Prin efectuarea programului de controale constituit din echipele mixte considerăm că au fost reduse riscurile pentru sănătatea umană, transmise prin consumul de alimente de origine animală şi nonanimală, nefiind înregistrate situaţii/evenimente negative în perioada sărbătorilor pascale”, a concluzionat dr. Roșu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!