Fie că au pășit pentru prima dată într-o grădiniță, fie că au început prima clasa din ciclul primar, fie că sunt deja în anii de liceu, cu toții au avut emoții și și-au pus speranțe că anul ce tocmai a început va fi unul mai bun. Profesorii, învățătorii și educatorii le-au fost alături, i-au ghidat și i-au ajutat să se acomodeze, iar părinții și bunicii au umplut până la refuz curțile unităților de învățământ. Nu au lipsit nici florile, la buchet sau în coșuri, dar nici lacrimile de pe obrajii celor mici care s-au arătat copleșiți de această nouă etapă.
Deschiderile festive s-au remarcat prin surprize pregătite în special celor mai mici dintre școlari, dar și prin discursuri motivaționale rostite cu patos și ardoare de foști elevi de top ai Aradului. Desigur, la fiecare unitate școlară au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale, care prin discursurile lor le-au transmis profesorilor și elevilor că le vor fi alături, ca parteneri de nădejde în noul an școlar.
Cifrele școlarizării
În cifre, noul an școlar în judeţul Arad arată după cum urmează: 12 grădinițe, 3 școli primare, 82 de școli gimnaziale, 39 de licee, 1 școală postliceală și 2 unități de învățământ special. Acestora li se adaugă alte 294 de structuri și 10 unități conexe. În ceea ce privește învățământul particular, situația este următoarea: 9 grădinițe, 2 școli primare, 1 școală gimnazială – învățământ special, 1 liceu, 2 școli profesionale, 2 școli postliceale. Pe lângă aceste două forme de învățământ mai trebuie amintite și unitățile de învățământ speciale precum și cele de tip step-by-step.
Pe cicluri de învăţământ
În ceea ce privește repartiția celor peste 64 de mii de copii și adolescenți care au început anul școlar, potrivit raportului Inspectoratului Școlar Judeţean, 11.750 sunt în grădinițe, 20.215 sunt în clasele primare, 15.313 sunt în clasele gimnaziale. De asemenea, Aradul are 13.761 de liceeni, în timp ce în învățământul profesional învață 2.060 de tineri, iar alți 1.839 de arădeni urmează cursuri de învățământ postliceal.
Structura anului școlar
Anul școlar 2018 – 2019 însumează 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni). Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) şi semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019. Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019.
Mesajul inspectorului şcolar general
„Deschidem anul școlar în Anul Centenar. Gândurile mele se îndreaptă către elevi, dascăli și părinți. Sunt convinsă ca împreună vom reuși să dezvoltăm pentru Arad un învățământ de calitate, o educație eficientă pentru elevi și în același timp să orientăm viitoarele generații pentru o carieră de succes. Echipa Inspectoratului Școlar Județean care coordonează activitatea învățământului arădean a fost mereu aproape la cerințele și solicitările dumneavoastră. Îmi doresc pentru anul școlar viitor să păstrăm aceleași coordonate și să fim uniți, pentru că avem un obiectiv comun: dezvoltarea educațională a elevului”, este mesajul transmis de Anca Stoenescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!