„Buba” de la Judecătoria Ineu s-a spart, şi „supurează” din ce în ce mai tare. După două sentinţe definitive, una de patru ani de închisoare, iar cealaltă de şapte ani de închisoare, fosta judecătoare Floriţă Boloş a mai primit o lovitură: Curtea de Apel Timişoara a emis o nouă sentinţă pe numele ei, tot de şapte ani de închisoare cu executare. Totul, în baza probelor adunate de procurorii DNA prin care s-a stabilit faptul că judecătoarea s-a folosit de funcţia ei pentru a împărţi dreptatea „după ureche”. Abuz în serviciu şi 50 de acte materiale de fals intelectual sunt infracţiunile pentru care Boloş şi-a primit această nouă sentinţă. Pentru abuzul în serviciu a primit patru ani de închisoare, iar pentru falsul intelectual trei ani de închisoare. Numai că Floriţă Boloş avea deja o condamnare activă, ea fiind liberată condiţionat din Penitenciarul Arad.
Judecătorii Curţii de Apel Timişoara au decis că infracţiunile comise de Boloş sunt concurente (adică au fost comise în aceeaşi perioadă şi în acelaşi mod cu infracţiunile comise în dosarul anterior), aşa că au descontopit pedeapsa, au rejudecat toate infracţiunile pentru care fosta judecătoare a fost condamnată, stabilind o pedeapsă de patru ani de închisoare, la care se adaugă un spor de trei ani, rezultând o pedeapsă totală de şapte ani de închisoare cu executare.
Din această pedeapsă, a fost dedusă o perioadă de aproximativ trei ani şi trei luni, perioadă în care Boloş a fost închisă în Penitenciarul Arad în urma primei condamnări.
În luna februarie, când au trimis-o în judecată, procurorii DNA au anunţat şi motivul pentru care fosta judecătoare a devenit, din nou, ţinta cercetărilor. „Inculpata Boloş Floriţă, în calitate de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, prin încălcarea şi ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce priveşte competenţa teritorială şi fără să existe dovada plăţii taxelor judiciare de timbru şi timbru judiciar mobil, a pronunţat, în cursul anului 2011, un număr de şase hotărâri judecătoreşti prin care, în mod nelegal, s-a transferat în patrimoniul reclamantului (societate comercială) din cauzele civile respective, dreptul de proprietate asupra a 254 parcele de teren (404,85 hectare), situate în extravilanul comunei Zărand, judeţul Arad, care au făcut obiectul judecăţii. Concret, inculpata Boloş Floriţă a reţinut în mod nereal, în cuprinsul sentinţelor, faptul că acţiunile sunt timbrate legal, că pârâţii şi reclamanţii din cauze au calitate procesuală pasivă, respectiv activă, că pârâţii au avut în patrimoniul acestora dreptul de proprietate cu privire la parcelele de teren menţionate în cererile de chemare în judecată şi că pârâţii din cauze au refuzat, în prealabil, încheierea contractului în formă autentică. De asemenea, soluţiile din cauzele civile au fost pronunţate de inculpată în absenţa persoanelor care în mod real au avut calitatea de părţi (titularii dreptului de proprietate) şi a probelor necesare adoptării unor soluţii juste, pronunţând astfel hotărâri contrare legii, prin care reclamantul a dobândit dreptul de proprietate asupra parcelelor de teren care au făcut obiectul judecăţii. Prin această conduită, inculpata a determinat obţinerea unui folos necuvenit suplimentar pentru societatea beneficiară a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 404,85 hectare de teren”, se arată într-un comunicat al DNA. Mai pe scurt, Floriţă Boloş, prin sentinţe judecătoreşti, a luat terenul oamenilor şi l-a dat unei societăţi comerciale. Judecătorii Curţii de Apel Timişoara nu au omis nici acest aspect şi au decis ca toate sentinţele referitoare la cele 404 hectare de teren să fie anulate, la fel ca şi actele întocmite de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad în baza acestor sentinţe.
Urmează altele
Cu toate că a fost deja condamnată de trei ori, Floriţă Boloş ar putea să aibă în continuare probleme din cauza ilegalităţilor pe care le-a comis în vremea în care era judecător la Ineu. Pe numele ei au fost depuse mai multe plângeri penale, vizate fiind infracţiuni asemănătoare, chiar identice comise de Boloş. Ţinta infracţiunilor: aceleaşi terenuri agricole aflate, în special, în zona comunei Zărand. De numele lui Boloş se leagă şi cel al fostului primar al Zărandului, Florin Ion Moţ, implicat şi el în multiple dosare care vizează împroprietăriri pe baza unor sentinţe judecătoreşti emise, în special, de Judecătoria Ineu, instanţă care nici măcar nu are competenţă teritorială la Zărand. Chiar şi în dosarul mai sus menţionat, în care Boloş tocmai a fost condamnată la şapte ani de închisoare, apare numele fostului primar care, la un moment dat, apărea în documentele OCPI.
Va fi atacată
Sentinţa Curţii de Apel Timişoara nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Floriţă Boloş va folosi, cu siguranţă, această cale de atac, la fel procedând şi în dosarele anterioare. Cel mai probabil, sentinţa definitivă va fi emisă anul viitor, moment în care judecătoarea ar putea fi încarcerată pentru a treia oară.
Trimite articolul
XFenomenul abuzurilor pe care le fac magistrații este foarte extins.In special actele de TORTURĂ nu sunt pedepsite de colegii lor.