Arad. De câţiva ani a murit. Şi-a închis porţile şi s-a mutat la Teatrul de Marionete, dispărând apoi total. Va renaşte săptămâna viitoare. Dar va purta un alt nume. Este vorba de Casa de Cultură a Municipiului, instituţie care a dispărut din peisajul artistic local de ani buni. Săptămâna viitoare, pe 23 septembrie, consilierii municipali vor fi chemaţi să voteze propunerea Primăriei Arad de înfiinţare a Centrului Cultural Municipal.
„Este mai mult decât a fost Casa de Cultură a Municipiului”, spun la unison cei care conduc destinele oraşului şi ale culturii locale şi, dacă ar fi să ne luăm după planuri, aşa ar fi. Doar că, la noi, trecerea de la acte la fapte e lungă, anevoioasă iar pe traseu au loc schimbări radicale, de nu mai regăseşti din planul iniţial nici măcar un gând. Sperăm să ne înşelăm acum, iar planurile puse pe hârtie să se transforme în fapte şi mai mari.
Ce ştim până la această oră despre Centrul Cultural Municipal? Că ar urma să aibă în jur de 25 de angajaţi, ca va fi condus de un director, un director adjunct şi un şef de birou, dar şi faptul că cel mai posibil, deşi informaţia e pe moment doar pe zvonuri (dar ştiţi cum e pe la Arad, zvonurile se confirmă mai de fiecare dată), acest serviciu va fi condus de un regizor… din Târgu Mureş.
Cine va fi angajat la această nouă instituţie? Aici vor intra Biroul de Activităţi Culturale din cadrul Primăriei Municipiului Arad, angajaţii Biroului de acţiuni culturale de la Teatrul Ioan Slavici Arad, dar şi cei care acum se ocupă de destinele Preparandiei. Tot aici va fi organizat şi un departament separat care se va ocupa de demersurile pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, în directă cooperare cu Asociaţia „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021”. Ce vor face angajaţii acestui centru? Vor avea grijă de cultura din Arad. Mai exact, aici va fi gestionată, conform planurilor, strategia culturală a Aradului (care va fi realizată de un consultant – licitaţia având loc în aceste zile), de strategia turistică a municipiului, de toate evenimentele culturale ale Aradului, acestea din urmă fiind organizate, de la naşterea centrului, doar de acesta. Tot acest centru va fi cel care va aproba programele de finanţare nerambursabilă cu bani de la bugetul local, programe pe cultură, tineret şi nu numai, dar nu va neglija nici bisericile. Centrul ar urma să ţină sub control toate parteneriatele care vizează acest sector şi, cel puţin în teorie, ar urma să armonizeze (dacă nu mai mult decât atât) activitatea dar mai ales seria evenimentelor gândite de celelalte instituţii de cultură din Arad.
Cine ar putea gestiona activitatea aceasta? Potrivit zvonurilor de pe piaţă, favoritul Primăriei Arad este regizorul din Târgu Mureş, Liviu Pancu, un regizor care are, ce-i drept, o bogată carieră în organizarea de evenimente. Liviu Pancu şi-a trecut deja în contul său evenimente precum festivalul de la Sighişoara (Sighişoara Medievală), MedievArtFest Târgu-Mureș, MedievArtFest Alba Iulia sau UmorScena Târgu-Mureș.
Zvonul nu a fost confirmat de reprezentanţii Primăriei Arad. De pildă, edilul local Gheorghe Falcă spune că pentru acest post se va organiza concurs, dar nu neagă că şi-ar dori o personalitate cu o astfel de experienţă care să gestioneze activităţile culturale de la nivelul municipiului.
Despre fapte
Votul aleşilor este cerut marţi în CLM. Atunci s-ar face primul pas spre înfiinţarea Centrului Cultural Municipal. Greu de crezut că viitorul centru nu va prinde viaţă, în condiţiile în care această nouă casă de cultură este pe lista de bifat a primarului de ceva timp, iar Puterea din CLM a fost deja întregită cu aleşii liberali. Rămâne de văzut dacă acest centru îşi va atinge scopul, dar şi cine va fi în stare să „liniştească” orgoliul fiecărui şef de la Cultură, pentru a armoniza, a nu mai suprapune evenimentele culturale şi a realiza unele de calitate, cu priză la public chiar dacă sunt pe bani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!