Judecătoria Chișineu-Criș a decis să constate legalitatea sesizării Judecătoriei Chişineu Criş cu rechizitoriul nr.696/P/2021 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş din data de 30.10.2023, „privind pe inculpatul Ţ. S. C., trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de viol”. Rechizitoriul întocmit de procurori arată că fapta s-a petrecut în anul 2021.
„În fapt s-a reţinut că, în cursul lunii septembrie 2021, inculpatul, în timp ce se afla la domiciliul său, profitând de imposibilitatea persoanei vătămate, din cauza vârstei fragede (14 ani în cursul lunii septembrie 2021), de a-și exprima voința, a întreținut cu aceasta un raport sexual. Atât în plângerea penală formulată, cât și în declarația de persoană vătămată, victima susține că raportul sexual s-ar fi petrecut profitându-se de inconștiența sa, fără voia sa, nefiind constrânsă fizic la întreținerea acestuia. Totodată, aceasta susține că inculpatul avea cunoștință de vârsta ei, respectiv 14 ani, la data întreținerii raportului sexual”, se arată în rechizitoriu.
„La insistențele” fetei
Audiat în calitate de suspect, tânărul, în vârstă de 20 de ani la momentul comiterii faptei, a recunoscut ce a făcut, spunând însă că „Raportul sexual ar fi avut loc la insistențele persoanei vătămate, în lipsa oricăror acte de constrângere, iar el știa că aceasta are vârsta de 15 ani”. Și în calitate de inculpat, tânărul a susținut aceleași lucru, însă a ținut să mai adauge detalii.
„Precizările făcute de acesta în calitate de inculpat vizează conduita persoanei vătămate din punct de vedere sexual, aceasta întreținând raporturi sexuale atât înainte, cât și după ce a întreținut cu el raportul sexual, având un comportament dezinhibat sub aspect sexual și purtând discuții cu tentă sexuală cu alte persoane de sex masculin. În opinia inculpatului, toate aceste aspecte care se referă la viața sexuală a persoanei vătămate denotă faptul că aceasta, în niciun caz, nu ar fi putut să fie constrânsă la întreținerea raportului sexual cu el sau să se afle în imposibilitatea de a-și exprima voința cu privire la întreținerea raportului sexual”.
Expertiză medico-legală
Procurorii au considerat, însă, că aceste motive invocate de tânăr sunt irelevante.
„O persoană care și-a început viața sexuală nu este exclus să fie victima unei infracțiuni de viol”, au notat procurorii.
Mai mult, o expertiză psihiatrică a arătat că vârsta fragedă a minorei nu i-a permis acesteia să înțeleagă pe deplin consecințele unui contact sexual. Același raport medico-legal arată că fata prezintă „diagnosticul tulburare de stres posttraumatică prelungită”, ce este consecință a abuzului sexual.
Riscă închisoare
Tânărul acuzat de viol a încercat, prin avocatul său, să invoce o serie de nereguli în întocmirea actelor de sesizare a instanței sau a rechizitoriului, însă instanța le-a demontat, constatând legalitatea acestora. Așadar, urmează ca tânărul, care este cercetat acum în stare de libertate, să fie judecat pentru viol, faptă pentru care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, dat fiind că victima avea sub 16 ani la momentul comiterii faptei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!