ARAD. „Polițiștii locali din cadrul Biroului Evidența Persoanelor au inițiat, începând cu 1 martie, verificarea modului în care părinți și tutori răspunzători pentru crearea condițiilor de participare a copiilor minori la actul de învățământ se conformează la prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011 în materie. Aceste acțiuni survin ca urmare a solicitărilor de sprijin primite de Direcția Generală Poliția Locală Arad de la conducerile unor unități școlare ce se confruntă cu fenomenul absenteismului ori al abandonului școlar”, informează Poliția Locală, într-un comunicat de presă.
Potrivit dispozițiilor legii amintite, actualizată, netrimiterea copiilor la școală pe perioada învățământului obligatoriu, constituie contravenție, educația fiind prioritară pentru formarea și viitorul copiilor.
74 de vizite la domiciliu
În primele zile de la demararea acțiunii, au fost efectuate 74 de vizite la domiciliul elevilor, fiind vizat prioritar arealul străzii Șezătoarei, unde incidența abandonului școlar este mai ridicată.
“Agenții au procedat la notificarea părinților privind obligația copiilor de a se prezenta la școală, excepție fiind cazurile medicale. În caz contrar, urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale potrivit prevederilor art. 360 din actul normativ menționat, cu amendă cuprinsă între 100 și 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutore”, avertizează poliția locală.
Adrese eronate
În peste 43 de situații, s-a constatat că părinții furnizaseră informații eronate privind domiciliul copiilor, iar unii nu se mai aflau la adresa comunicată. De asemenea, au existat cazuri în care abandonul școlar a fost justificat prin tradiția comunității privind renunțarea la educația formală, în cazul fetelor, după vârsta de 12 ani. Încă din prima zi, a rezultat că o elevă nu mai frecventează cursurile ca urmare a faptului că este însărcinată.
Toate datele privind aspectele ce țin de competența altor instituții rezultate din verificările efectuate la domiciliu de echipele DGPL vor fi transmise către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială sau Inspectoratul Județean de Poliție Arad.Continuă verificările
“Odată cu relaxarea restricțiilor legate de participarea fizică a elevilor la cursuri, Direcția Generală Poliția Locală va aloca permanent personal acțiunilor de responsabilizare a părinților și tutorilor privind obligațiile legale ce le revin în crearea condițiilor pentru participarea minorilor la actul de învățământ. Verificările vor fi efectuate atât de echipe ale Biroului Evidența Populației, cât și în format mixt, cu reprezentanți ai altor instituții ce au atribuții în domeniu. În limita atribuțiilor prevăzute de lege, DGPL va răspunde tuturor solicitărilor unităților de învățământ din UAT Arad, în cadrul unui parteneriat pe termen lung cu Inspectoratul Școlar Județean Arad destinat îmbunătățirii participării elevilor la cursuri”, mai precizează cei de la locală, în comunicatul de presă.
Citește și:
37 de proprietari ai clădirilor degradate s-au apucat de renovări, ca să scape de supraimpozitare
Trimite articolul
XO trebuit sa treacă șase ani si alți le plâng de saracie si mai mergeți in zabrani sa vedeți consecințele si copii supravegheați de gay și-i unde e eradicarea saraciei pe când angajati devin femeiuste