Camera de Conturi Arad şi-a făcut public bilanţul activităţii pe anul 2018. Pe parcursul anului trecut, inspectorii au efectuat 22 de acţiuni de audit financiar şi trei acţiuni de control. Rezultatele au arătat că, la nivelul unităţilor controlate, au existat abateri financiar-contabile de 66.882.000 de lei, dar şi prejudicii în valoare totală de 2.037.000 de lei. „Din punct de vedere al tipologiei subiecţilor de control/audit, au fost verificate Consiliul Judeţean Arad, Municipiul Arad, trei orașe, 23 de comune, 38 de instituţii publice – ordonatori terţiari, precum şi două societăţi comerciale de interes local. Misiunile de audit financiar efectuate la ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale au evidențiat frecvente și semnificative cazuri de nerespectare a reglementărilor legale în domeniul finanţelor publice locale, fiind constatate abateri care au condus la neatragerea veniturilor cuvenite bugetelor locale, producerea unor prejudicii în dauna resurselor publice locale ori s-au repercutat negativ asupra calităţii gestiunii economico-financiare a entităţilor auditate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Arad.
Potrivit informaţiilor venite de la Camera de Conturi, parte dintre prejudiciile descoperite în unităţile controlate au fost recuperate pe parcursul controalelor. „O categorie importantă de abateri financiare sunt cele care au generat prejudicii, acestea fiind cuantificate la nivelul sumei de 2.037.000 lei, din care suma de 1.947.000 lei reprezintă prejudicii, faţă de care au fost determinate foloase nerealizate în cuantum de 90 mii lei, în concordanţă cu prevederile legale în vigoare. În timpul şi ca urmare a acţiunilor desfăşurate, au fost recuperate prejudicii în sumă de 400.000 lei, reprezentând o pondere de 20 % din totalul prejudiciilor”, spun inspectorii.
Cele aproape 67 de milioane de lei reprezentând abaterile financiar-contabile vor fi reglate, teoretic, de angajaţii primăriilor care au fost verificate. „Acţiunile de audit financiar desfăşurate au reliefat şi alte abateri cu caracter financiar-contabil care au afectat în mod nefavorabil calitatea gestiunii economico-financiare şi au denaturat negativ şi performanţa financiară a entităţilor verificate, o parte dintre aceste abateri fiind cuantificate, cu ajutorul etalonului valoric, la nivelul de 66.882.000 lei. Abaterile de această natură s-au referit, în principal, la nereflectarea sau reflectarea eronată în contabilitate a unor elemente patrimoniale aparţinând domeniilor public sau privat ale unităţilor administrativ-teritoriale verificate”, spun cei de la Camera de Conturi Arad.
Şi amenzi
Controalele inspectorilor nu s-au soldat numai că recomandări şi cu decizii de recuperare a prejudiciilor, ci şi cu aplicarea a opt amenzi. „În cazul UATO Sebiș, faptele contravenţionale s-au referit la faptul că instituţia a efectuat plăţi către unii agenţi economici în numerar direct prin casierie, şi nu în conturile acestora deschise la unităţile trezoreriei statului şi a încheiat noi angajamente legale, cu toate că a înregistrat arierate la data de 31.10.2017, reprezentând plăţi restante către furnizori cu o vechime mai mare de 90 de zile de la data scadenţei. Cele două amenzi contravenţionale aplicate persoanei contraveniente, în sumă totală de 12.000 lei, au fost încasate în timpul auditului financiar. La UATC Şiştarovăţ, faptele contravenţionale s-au referit la faptul că situaţiile financiare încheiate la 31.12.2017 nu au fost supuse spre aprobare organului deliberativ, entitatea nu a publicat până la data efectuării misiunii de audit pe pagina proprie de internet proiectul de buget şi bugetul comunei aprobat pe anul 2017, situaţiile financiare trimestriale aferente exercițiului bugetar auditat şi cele încheiate la data 31.12.2017, au fost efectuate unele operaţiuni patrimoniale fără ca în prealabil, asupra documentelor în care sunt consemnate aceste operaţiuni să fie exercitat control financiar preventiv, nu s-a organizat corespunzător activitatea de colectare şi executare silită a creanţelor fiscale, evidenţa contabilă nu s-a condus şi organizat conform Normelor metodologice elaborate de către Ministerul Finanţelor Publice, a Planului de conturi şi instrucţiunilor de aplicare a acestuia, fiind în consecinţă aplicate un număr de cinci amenzi contravenţionale în cuantum total de 11.000 lei, achitate de către contravenient.
La Clubul Sportiv Naţional Sebiş s-a constatat o abatere contravenţională constând în efectuarea de plăţi către unii agenţi economici în numerar direct prin casierie, şi nu în conturile acestora deschise la unităţile trezoreriei statului. Amenda contravenţională aplicată, de 2.000 lei, a fost achitată în timpul auditului financiar”, mai spun cei de la Camera de Conturi Arad.
Concluziile: risipă
Conținutul raportului pune în lumină, atât ca volum, cât şi ca frecvenţă, multiple abateri cu caracter financiar cauzatoare de pierderi şi risipă de resurse, precum şi prejudicii patrimoniale care atestă că, în multe cazuri, autorităţile administraţiei publice locale nu au manifestat interesul necesar în vederea asigurării unei discipline financiar-bugetare ferme în gestionarea şi utilizarea resurselor publice, în concordanţă cu principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii şi eficienţei. Nu o spunem noi, o spun cei de la Camera de Conturi Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!