Apele dintre Ministerul Sănătăţii şi medicii de familie sunt departe de a fi limpezi. Potrivit patronatelor medicilor de familie, pacienţii sunt cei care vor avea de suferit dacă va fi semnat contractul cadru dintre Casa de Asigurări de Sănătate şi doctori. Şi asta pentru că acest contract, pe anul 2010, este plin de greşeli tehnice, iar specificaţiile înscrise sunt nişte aberaţii, după cum susţin reprezentanţii medicilor de familie.
„Dacă acest contract va fi semnat, un medic de familie nu va avea voie să consulte decât 20 de persoane pe zi, restul fiind obligaţi să plătească atât consultaţia, cât şi tratamentul, deoarece nici medicamentele nu vor putea fi prescrise gratuit şi compensat”, a declarat Adrian Dărăbanţiu, preşedinte al Patronatului Medicilor de FamilieArad şi vicepreşedinte al patronatului la nivel naţional.
În plus, un alt punct prevăzut în contractul cadru pe 2010 se referă la numărul maxim de consultaţii pe care un pacient îl poate solicita pe o perioadă de un an de zile. „Dacă vom ceda, un pacient nu va avea dreptul decât la trei consultaţii pentru un diagnostic. Mai simplu spus, dacă o persoană răceşte de patru ori într-un an nu poate fi consultat gratuit decât de trei ori, a patra consultaţie trebuind să fie plătită”, mai spune Dărăbanţiu.
Potrivit declaraţiilor lui Dărăbanţiu, totul a pornit de la decizia ministerului de a abroga contractul cadru pe 2009 şi de a publica cel pe 2010 fără o dezbatere prealabilă. „Noi puteam foarte bine să continuăm să muncim pe baza contractului din 2009. Dar acesta a fost abrogat prin hotărâre de Guvern. Ceea ce face Casa de Asigurări de Sănătate şi la nivel judeţean este o ilegalitate. Aceştia îi cheamă pe medicii de familie să semneze acte adiţionale pentru contractul din 2009, contract care, practic, nu mai există. Din acest motiv am insistat ca medicii să nu semneze nimic deocamdată, până nu se finalizează discuţiile la nivel naţional”, precizează Dărăbanţiu.
Rămâne în aer
Situaţia pare a fi neschimbată şi, momentan, fără cale de ieşire. În continuare, medicii nu eliberează reţete compensate şi nici bilete de trimitere spre ambulatoriu. Iar situaţia va rămâne aşa până când negocierile vor mulţumi ambele părţi. „Noi, medicii de familie, suntem cu conştiinţa împăcată. Nu am fi vrut să se ajungă în această situaţie şi, ca atare, am cerut să muncim în continuare pe contractul din 2009. Dar oficialii ministerului au abrogat acel contract, iar prevederile din actualul acord cadru sunt prea aberante pentru a fi acceptate. Iar aberaţiile se referă la pacienţi, nu la medici. Noi încercăm să luptăm pentru pacienţii noştri”, susţine preşedintele patronatului.
Presiuni asupra doctorilor
Întrebat de ce mai mulţi medici de familie au fost deja să semneze actele adiţionale cu Casa de Asigurări, Dărăbanţiu a fost tranşant, declarând că sunt exercitate presiuni. „Cei de la Casă trimit zeci de mailuri şi dau telefoane medicilor de familie prin care îi somează să vină să semneze actele. Li se spune că, dacă nu respectă această decizie, nu li se vor mai încheia contracte. Vreau să precizez un lucru: un medic de familie care nu are contrat cu Casa de Asigurări devine şomer de lux, deoarece peste 95 la sută dintre veniturile medicilor vin de la Casă. Prin prisma acestor lucruri, unii doctori s-au lăsat influenţaţi şi au semnat deja actele adiţionale”, mai spune Adrian Dărăbanţiu. Cu toate acestea, preşedintele patronatului nu este deranjat de gestul colegilor lui, spunând că înţelege situaţia şi că, sub diferite ameninţări, medicii au cedat. „Oricum, numărul celor care au semnat este destul de mic, mult mai mic decât susţine Casa de Asigurări de Sănătate”, adaugă Dărăbanţiu.
O mică victorie
În urma discuţiilor purtate între medici şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, a fost obţinută o primă victorie. „În contractul pe 2010 se specifica din nou impunerea unui plafon pe cabinet de medic pentru eliberarea medicamentelor compensate. După negocieri, am reuşit să înlăturăm acest plafon. Este o mică victorie împotriva ministerului”, declară Dărăbanţiu.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!