ARAD. „105 milioane de euro în ultimii 5 ani. Atât i-a costat pe arădeni căldura din sistemul centralizat. 21 de milioane de euro pe an este prețul abonamentului la căldură. Chiar dacă nu toți arădenii sunt branșați la sistemul CET Hidrocarburi, furnizorul municipal de energie termică, cu toții plătesc. Cum asta? Prețul total de 105 milioane de euro este acoperit din două surse. Cele cca. 29.000 de apartamente branșate au plătit cam 60 de milioane de euro din total. Restul de 45 de milioane a fost acoperit din bugetul local, adică din buzunarele noastre, ale tuturor.
Problema cea mai mare este că, din cele 45 de milioane, cca. 40 sunt valoarea pierderilor din rețelele CET Hidrocarburi. Asta înseamnă cca. 8 milioane de euro anual, bani pentru care administrația PNL a livrat, tot anual, doar incompetență. Plătim cu toții un abonament anual la incompetență. Abonament care este extraordinar de scump. O mică parte a acestui preț sunt cele 8 milioane de euro anual. 40 de milioane de euro în perioada 2015 – 2020”, arată consilierul local municipal Daniela Sabău într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.
Primele facturi din această iarnă pentru căldura furnizată în sistemul centralizat vor veni în curând, iar atunci subiectul CET va fi cu adevărat fierbinte. Până când vom afla care este valoarea facturii primei luni de căldură furnizată de CET Hidrocarburi arădenilor, reamintim doar faptul că Aradul a cerut peste 30 de milioane de lei subvenţii pentru căldură de la Guvern şi a primit săptămâna trecută 11.2 milioane de lei. Cu aceşti bani, căldura poate fi livrată un timp populaţiei, dar probabil nu până la finele sezonului rece. Chiar şi aşa, populaţia va plăti mai mult decât dublu faţă de anul trecut pentru căldura livrată de CET Hidrocarburi.
Subiectul nu face însă obiectul ieşirilor publice nici ale Primăriei Arad şi nici ale CET-urilor care până acum au înghiţit bani de la bugetul local. Direcția în care o va apuca CET Hidrocarburi, proiectele pe care ar trebui să le deruleze dacă vrea să facă față pieței actuale, procesele care le are pe rol cu CET Arad și nu numai, terenurile pe care le are și pe care au pus ochii alții, sunt încă subiect tabu în Arad. Dar am decis să le luăm pe fiecare la rând.
Primul și cel mai dureros subiect rămâne, însă, prețul extrem de mare pe care îl vor plăti arădenii pe gigacalorie, odată cu scumpirea acesteia. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din țară, iar CET Arad va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 163,51 la 318,25 lei. Potrivit ULAL Arad, „acesta nu este prețul final plătit de populație, ci reprezintă doar prețul la care centrala livrează agentul termic. La acest preț se adaugă tarifele de transport și distribuție. La această oră, dacă prețul plătit de populație subvenționat rămâne 280 lei, la care se adaugă actuala scumpirea de 154,74 lei, arădenii ar putea plăti 434,74 lei per gigacalorie”.
Din păcate, până în momentul de față, nici Primăria Arad, nici vreun consilier local municipal nu a propus vreun proiect de hotărâre prin care să majoreze subvenția la căldură, rămasă – în pofida exploziei prețului la gaz și la gigacalorie – la 280 de lei.
Trimite articolul
XChiar dacă s-ar retenologiza, izola cât de bine posibil țevile tot ar exista pierderi pe rețelele de kilometri.Astfel primăria nici măcar nu subvenționează căldură în apartamente ci pierderile de caldura în mediul ambiant adîncă încălzirea globala.Cea mai economica rămâne logic centrala de apartament unde pierderile sunt sub 1%.Aici nu exista pierderi pe retea iar transformarea gazului în caldura e la randament de 99%.
-
Pur si simplu aveti o obsesie cu centrala de apartament toti care aveti montata.nici pe departe nu e solutia si nu e asa simplu.da na, sunteti obsedati toti care le aveti
Las’ că la arădeni le convine: de zeci de ani am avut dintre cele mai mari prețuri la GCalorie, iar Administrația PN(D)L -istă îsi tot bătea joc de noi, ARUNCÂND CU BANII în 2 CET-uri , din care NICI UNUL RENTABILIZAT …! 😣
Așa că, probabil, arădenii vor vota în continuare aceeași nesimțiți, imbecili și infractori…!!!
Iar cei care stau acasă “că nu au ce vota”, dormiți în continuare, ca votează “turma” pt voi… 😡
“adică din buzunarele noastre, ale tuturor.” Asta e mesaj de la cei pe centrala? 😂 ca nici eu nu sunt de acord sa se faca lucrari pe drumuri “din banii nostrii, ai tuturor” ca nu circul cu masina. Sau de ce sa mai dau bani la sanatate daca sunt sanatos?
Oricum primaria si statul cheltuie banii fara numar pe prostii si pe licruri cumparate la suprapret. 100% banii de incalzire nu sunt nici 2% din ce porcarii au mai platit anul asta.
bani aruncati pe apa sambetei. Acum cativa ani, la o sedinta condusa de catre fostul Viceprimar (d-l Bognar Levente) au fost facute cateva propuneri de optimizare, dar toate au sfarsit la gunoi. S-a venit la sedinta cu propuneri preconcepute, care trebuiau numai justificate prin prezenta publicului. Consecintele ? Se vad si, ceea ce este si mai grav, se va ajunge “din lac in put”, daca se merge pe calea actuala.