ARAD. Eşec anunţat la votul proiectului de hotărâre privind taxele şi impozitele locale propus de consilierii USL. Nimeni nu se aştepta ca proiectul să treacă în condiţiile în care USL nu poate aduna mai mult de 10 voturi „pentru”, iar hotărârile au nevoie ca să treacă de minimum 12 voturi „pentru”. Nu s-a ajuns nici măcar până la vot, căci nu a existat cvorum pentru nici una din comisiile de specialitate reunite înainte de şedinţă, cu o oră, şi nici pentru demararea şedinţei extraordinare. Aşa cum mai toţi cei prezenţi la şedinţă păreau să ştie, consilierii PDL, UDMR şi PPDD nu s-au prezentat în sală, subiect de critici dure din partea consilierului PC, Gheorghe Ghilinţă, singurul care a vorbit, am spune aproape fără oprire, în comisiile reunite.
Probabil singurul şoc al zilei de ieri din CLM a fost apariţia la ora 15.00 fix, ora programată pentru şedinţa extraordinară, a celor doi viceprimari, Levente Bognar şi Cătălin Ţiţirigă. Nu au venit însă însoţiţi de consilierii din partidul pe care îl reprezintă fiecare, semn că voturile lor nu ar fi mers neapărat spre proiectul propus de USL. Aleşii nu s-au şocat, însă, de un alt fapt greu de explicat: deşi la şedinţa de comisii reunite, erau prezenţi 9 consilieri USL (absenta doar Lia Ardelean), la momentul şedinţei extraordinare, cu tot cu Bognar şi Ţiţirigă, în sală erau prezenţi tot nouă consilieri, ca urmare a plecării a doi aleşi USL.
Constatând acest fapt, secretarul CLM, Lilioara Stepănescu, a precizat că nu există cvorum pentru dezbaterea şedinţei convocate de o treime din consilierii locali şi a închis şedinţa.
La discuţii
Care au fost discuţiile din consiliile reunite şi mai apoi pe holuri, după şedinţa CLM? Fuga consilierilor PDL de răspundere, dominaţia primarului Falcă exercitată asupra tuturor, de la aleşii Puterii până la staff-ul Primăriei şi atitudinea sa zeflemitoare faţă de aleşii Opoziţiei, greşelile din proiectul USL privind taxele locale care îl fac să fie ilegal, datorate, spune Ghilinţă (ieri stindardul Opoziţiei în intervenţii, în condiţiile în care ceilalţi aleşi şi-au pierdut pe rând interesul) faptului că aparatul Primăriei nu le-a dat o mână de ajutor, câteva discuţii pe tema regulamentului CLM şi, desigur, cu cât a crescut edilul local, prin votul complice al aleşilor PDL, UDMR şi PPDD, taxele locale, peste limita prevăzută chiar de hotărârea de Guvern pe care o invoca drept bază a deciziei.
O uşoară revoltă, sublinierea clară a faptului că dialogul iritat purtat doar cu secretarul CLM, Lilioara Stepănescu (singurul reprezentant de vârf al Primăriei la comisii) nu reprezintă o ceartă la adresa acestuia şi faptul că proiectele Puterii primesc mereu viză de legalitate, în timp ce cele ale Opoziţiei niciodată, au completat tabloul dezbaterilor purtate mai ales între consilierul PC şi secretarul CLM.
CLC, la muncă
Totuşi de un mic război, sau măcar încăpăţânare de a lupta tot a fost vorba. Secretarul Primăriei nu ar mai fi dorit să ţină şedinţa de la ora 15.00 în condiţiile în care comisiile reunite indicaseră faptul că nu există cvorum. Ghilinţă a insistat, însă, că aceasta să se ţină, chiar spre nemulţumirea unor consilieri din USL (!), care nu au mai ţinut să prindă şi şedinţa.
Şi societatea civilă şi-a făcut simţită prezenţa la comisii. Dan Artimon a ţinut să le indice tuturor că aparatul tehnic al Primăriei lipseşte cu desăvârşire de la comisii deşi e obligat să participe. La finele şedinţei, tot Artimon i-a cerut public primarului să-şi ceară scuze că i-a făcut „aşa zisă societate civilă”.
Şi, totuşi, proiectul
Cât despre ce va urma, ce proiect de hotărâre privind taxele locale va ajunge zilele următoare în consiliu, greu de spus. Secretarul CLM i-a sfătuit pe consilierii USL să alinieze proiectul la noua ordonanţă emisă de Guvern sau măcar să corecteze conform sugestiilor aparatului tehnic al Primăriei proiectul care nu a ajuns la vot. Mai sunt la dispoziţie 20 de zile, aşa că timp mai e pentru taxe şi scandal.
Adriana Barbu
Doris Retfalvi
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!