Familiile celor aproape 600 de elevi simt în propriile buzunare efectele absenteismului propriilor copii. Numărul prea mare de absenţe a dus la diminuarea sau chiar anularea alocaţiei pentru susţinerea familiei, un ajutor social intrat în vigoare în ianuarie 2011. Pentru prima dată, acest ajutor este condiţionat de prezenţa la ore a copiilor.
Oricare din ei, aflat la vârsta şcolară, este obligat să frecventeze orele, iar absenţele unuia vor avea repercursiuni asupra întregii familii, chiar dacă ceilalţi copii de vârstă şcolară nu au probleme cu frecvenţa.
Raportarea Inspectoratul Şcolar Judeţean către Direcţia Judeţeană de Prestaţii Sociale se face la finele semestrului şi se aplică până la următoarea raportare, adică timp de aproximativ şase luni.
Dacă elevul înregistrează între 10 şi 19 absenţe, cuantumul alocaţiei va fi diminuat cu 20%, la 20 de absenţe se va reduce cu 50% iar 21 de absenţe nemotivate va determina anularea alocaţiei pentru familie. Adică ar putea pierde între 25 lei şi 200 lei pe lună.
Din datele furnizate de directorul Agenţiei, Daniela Bătrân, numărul total al familiilor care beneficiază de aceast tip de alocaţie se ridică la 3.500, faţă de 12.500 în 2010 care primeau alocaţia complementară.
Cuantumul diferă în funcţie de numărul copiiilor, dacă familia este monoparentală sau biparentală şi evident depinde de veniturile lunare câştigate. „Spre deosebire de anii trecuţi, în 2011 alocaţia pentru susţinerea familiei depinde de numărul de absenţe al copilului sau copiiilor cu specificaţia că acum, dacă doar unul dintre copiii are mai mult de 20 de absenţe, familia va pierde alocaţia, indiferent de frecvenţa celorlalţi”, a precizat Bătrân.
Ceea ce s-a urmărit prin aceste măsuri este reducerea absenteismului şi a abandonului şcolar, două dintre problemele acute ale învăţământului preuniversitar.
Alocatie pentru sustinerea familiei
Saptamana familiei, saptamana fara TV
Citiți principiile noastre de moderare aici!