În prima zi lucrătoare după ultima zi de şcoală din anul şcolar 2016-2017 (pentru elevii claselor a XII-a), adică începând cu 29 mai 2017, până pe data de 25 iulie, absolvenţii de liceu sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţa AJOFM Arad pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă. Absolvenţii înregistraţi la AJOFM beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere, formare profesională gratuită, precum şi de facilităţi financiare.
„Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii ulterioare a indemnizației de șomaj, dacă nu au reușit să se încadreze în muncă și dacă nu au refuzat un loc de muncă” – precizează Mihaela Jude, purtător de cuvânt al AJOFM Arad.
Acte necesare la înregistrare
Pentru înregistrare, sunt necesare următoarele documente: *act de identitate (copie și original); *adeverința medicală cu mențiunea „apt de muncă” sau eventualele restricții medicale; *acte de studii și calificare sau adeverința din care să rezulte absolvirea formei de învăță (copie și original); *dosar plic.
Indemnizaţie, la cerere
Absolvenţii care, într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu au refuzat un loc de muncă, sunt înregistraţi la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât 500 lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. „Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, al cărei cuantum este de 250 lei” – susţine Mihaela Jude.
Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
În cazul absolvenţilor de liceu, promoţia 2017, data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2016-2017 este 26 mai 2017 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă promovează sau nu examenul de bacalaureat. Elevii care nu au situația școlară încheiată se pot înregistra în evidențele AJOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).
Primă de încadrare
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, înregistraţi la AJOFM, în situaţia în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării.
„Absolvenții carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de șomaj și se angajează în perioada de acordare a indemnizației, în condițiile de mai sus, beneficiază, după12 luni de activitate, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, în condițiile legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat” – subliniază purtătorul de cuvânt al AJOFM.
Subvenții şi stimulente pentru angajatori
Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc 900 lei lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent, începând cu data încadrării în muncă a absolventului. Angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc 900 lei lunar, pentru fiecare absolvent, pe o perioada de 18 luni. „Angajatorii care beneficiază de această subvenție sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu pe o perioadă minimă de 18 luni” – arată Mihaela Jude.
Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, pentru fiecare elev şi student, pentru o perioadă de 60 zile.
Angajatorii care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru acel ucenic, un stimulent financiar pe o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani.
Detalii
Informații suplimentare se pot obține la sediul AJOFM Arad, strada Călugăreni nr.1A, telefon 0257- 211791, e-mail: ajofm@ar.anofm.ro, pe site-ul instituției www.arad.anofm.ro, sau la punctele de lucru din județ : Lipova, Chișineu-Criș, Ineu și Sebiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!