„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, conform legislației în vigoare, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.
Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 660 lei)”, explică cei de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
După expirarea termenului de 60 de zile de la absolvire, în cazul în care absolvenții s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă, aceştia pot beneficia, la cerere, de indemnizație de șomaj în cuantum de 50% din valoarea ISR în vigoare pentru o perioadă de 6 luni.
„Persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj”, atrag atenția cei de la ANOFM.
Trimite articolul
Xacte multe, indemnizatie mica si uite asa va laudati cu 1 la suta somaj in timp ce un sfert din aradeni nu au loc de munca
Am fost anul trecut cu fiul meu dupa ce a terminat liceul pentru a se inscrie la somaj si nimeni nu ne-a bagat in seama, ne-au vorbit foarte urat si ne-au spus ca nu se poate baga somaj daca ai terminat liceul, NU MAI MINTITI LUMEA
-
La ce te asteptai? La noi totul e bine pe hartie pana ajungi fata in fata cu functionarul. De acolo totul e blocat. Asa se comporta astia de zici ca dau bani din buzunarul lor. Inca o dovada ca problema nu e “acolo sus” ci “jos” la functionarii care au tangenta cu publicul. Iar astia vor ramane pe functii indiferent cine e la guvernare sau presedinte…
In aceasta cladire inainte de 90 a functionat firma VINALCOOL care pe langa productia de vin pt intern exporta in multe state vinul romanesc .Acum ”exporta” someri
Asta a fost ”privatizarea” intreprinderii Vinalcool in Arad. Bravo!
Ma mir ca nu se ”privatizeaza” si primaria sau consiliul judetean , Ha!ha!