ARAD. 17 artiști plastici, membri ai Cenaclului „Ion Andrescu” Arad, au venit, în fața publicului, la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, cu peste 70 de lucrări, reunite în expoziția de pictură „Salonul abstracților”.
„Salonul” a fost dechis de președintele Cenaclului „I. Andreescu”, Maria Furnea, și Sever Săsărman (primul președinte al cenaclului, care trăiește de 20 de ani în Elveția).
Provocarea abstracților
Pentru că eram obișnuiți doar cu „saloanele” tradiționale („sezoniere”: de primăvară, vară, toamnă, iarnă”), am dorit să aflăm, mai multe, despre această „apariție” inedită a cenaclului arădean, chiar de la președintele acestuia.
„«Salonul abstractilor» – ne-a declarat artistul plastic Maria Furnea – este o expoziție de pictură care își propune să reunească artiștii cu o viziune mai modernă despre artă, aceasta nefiind suficient promovată de Asociația «Ion Andreescu» până în prezent. Dacă, până acum, ne-am propus să organizăm doar expoziții personale sau de grup, unde să expunem doar pictură abstractă, de data aceasta am lansat provocarea tuturor membrilor asociației, astfel încât acum, la începutul lui noiembrie 2014, prezentăm publicului arădean această expoziție colectivă a abstracților. Nu numai că artiștii au răspuns pozitiv provocării, dar unii dintre ei au venit și cu lucrări realizate și de copii lor, cum ar fi Bianca Mogoșan (fiica Anei Albert) sau Luca Leonte (fiul lui Liviu Leonte)”.
În căutarea unei identități
Am dorit să aflăm, de la Sever Săsărman, cum apreciază această nouă „ieșire în public” a cenacliștilor de la „Andreescu”. „Este o expoziție de pictură abstractă – ne-a spus artistul. În principiu abstractul elimină figurativul, dar spre abstract poți merge prin figurativ. E o expoziție bună, frumoasă, de un nivel profesional. Cenaclul s-a format și s-a tot șlefuit – prin diferiți pictori – și a ajuns la un nivel care dă de gândit celor care sunt în el și celor care vin să vadă rezultatele muncii lor. Urmărind, de câțiva ani, activitatea cenaclului se constată o remarcabilă îmbunătățire a calificării artistice. Ceea ce este foarte îmbucurător este faptul că mulți pictori au abandonat pictura tradițională (îngrădită de niște dogme) și au pășit să-și caute propria lor personalitate și cercetează noi forme de exprimare”.
Expozanți
Sunt prezenți în expoziție: Ana Albert, Elena Apostol, Claudia Aradi, Linda Barkasz, Elena Boțan, Zsolt Columban, Liviu Leonte, Ioan Cociuba, Ana Maria Crișan, Luca Leonte, Elena Gherghies, Ecaterina Lauko, Dorin Lihor, Bianca Mogoșan, Ina Pricop, Petru Simon, Daniela Todor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!