ARAD. E frig în case. Iar de mâine va fi frig şi afară. Şi, deşi încă nu e frig la CET, e ceaţă densă. Cel puţin aşa pare de afară. Am vrut să vedem dacă situaţia e mai „caldă” înăuntru, aşa că ne-am adresat membrilor Adunării Generale a Acţionarilor şi membrilor Consiliului de Administraţie de la SC CET Arad. Şi, dacă tot am decis să ne adresăm acestora pentru a afla ce ştiu cei care decid soarta CET despre momentul la care se va da drumul la căldura din apartamente, ne-am propus să aflăm şi dacă cei în cauză sunt în contact direct cu problemele arădenilor încă legaţi la sistemul central de distribuţie a energiei termice. O singură întrebare ne-am decis că e suficientă pentru a ne da seama dacă cunosc la cald acest gen de probleme: care este sistemul cu care îşi încălzesc locuinţele – centrală pe gaz sau sistemul public de furnizare al energiei termice?
Ce am aflat? Că optimismul membrilor AGA şi CA e ridicat, ori de câte ori vine vorba de livrarea agentului termic către populaţie şi că, în viziunea dânșilor, nu se pune problema ca în caloriferele arădenilor să nu ajungă căldura în această toamnă (în aceste zile chiar). Doar vremea ne mai încurcă, ne spun aceştia. Un optimism poate justificat şi de faptul că, de pildă, membrii CA la CET Arad au încasat pentru această calitate aproape 13.000 de lei anul trecut. Am mai aflat că doar doi din toţi aceşti membri sunt legaţi la sistemul public de furnizare al energiei termice. Toţi ceilalţi (care cel puţin în teorie decid soarta centralei) se încălzesc cu centrale pe gaz!
Am reuşit să vorbim cu cei mai mulţi dintre membrii CA de la CET Arad şi cu toţi consilierii locali membri AGA aici. Mai toţi ne-au sfătuit să discutăm chestiunea serioasă a momentului la care se va da drumul la căldură, cât e de gravă e situaţia sechestrului pus pe CET şi dacă acesta are sau nu legătură directă cu furnizarea căldurii, cu Corneliu Neamţiu, preşedintele Consiliului de Administraţie la CET Arad. Am fi dorit şi noi să vorbim cu dânsul, dar, din păcate, nu am reuşit să-l găsim la telefon. Cei cu care am vorbit ne-au asigurat că nu e cazul să ne impacientăm: totul va fi bine. CET ne va furniza căldură.
De când? Cum se poate? Pe cărbune sau pe gaz? Din 1 noiembrie, cum ne-a spus primarul, sau de când? Întrebări fără răspunsuri, în cele mai multe dintre cazuri, dar cu promisiunea că se vor documenta şi vor reveni cu un telefon. Unii au revenit. Alţii, defel. Unii ne-au informat că nu e problema lor. Din cele peste 10 telefoane date membrilor AGA şi CA am aflat, cumulat am spune, că nu ne vom mai încălzi, niciodată (se pare), cu cărbune, că „această epocă” a apus, că de astăzi vor porni la CET probele la grupul II, pe gaz, şi că de aici şi până la momentul la care acest grup va furniza căldură în casele arădenilor e doar e chestiune de câteva zile. Am mai fost informaţi că joi va fi şedinţă CLM şi că atunci CET Arad va primi bani pentru a ieşi din situaţia în care se află şi pentru a-şi plăti datoriile către furnizorul de cărbune, care a pus sechestru pe bunurile centralei vineri, 17 octombrie. Şi am mai aflat că din cei cinci consilieri – membri AGA la CET (Cziszter Kalman, Ovidiu Moşneag, Florin Galiş, Viorica Rotaru, Traian Vlaicu), unul singur (Cziszter Kalman) mai plăteşte încă căldura la CET, toţi ceilalţi având centrale pe gaz în imobilele în care locuiesc. Din cei şapte membri CA (Corneliu Neamţiu, Gheorghe Huţiu, Lucian Riviş Tipei, Miron Cristea, Octavian Stana, Irina Szabo, Cosmin Şerb) cu siguranţă patru şi-au montat în locuinţe centrale pe gaz. Doi dintre membrii CA au fost de negăsit pentru noi, în pofida faptului că am încercat să le aflăm numerele de telefon de la cei care ar trebui să aibă legătură directă cu aceştia. Aşa că nu ştim pe ce se încălzesc. Miron Cristea e singurul membru CA cu care am vorbit şi care se încălzeşte încă cu căldura statului. Situaţia locativă a preşedintelui Corneliu Neamţiu nu o cunoaştem pentru că nu am ajuns să vorbim cu dânsul. Ştim numai că locuieşte, potrivit declaraţiei de avere, la bloc. Dar mai plăteşte căldura la CET? Noi, toţi ceilalţi, care suntem captivi în sistem, vom aştepta să vedem dacă la CET totul va fi bine, aşa cum promit cei care decid soarta centralei. Am fost asiguraţi că în trei ani chiar ne va fi bine. Până atunci, ni s-a garantat că vom primi căldură. Iarna ne va spune dacă va fi cald şi în apartamente şi cât vom plăti pentru căldura de pe ţevi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!