ARAD. Mii de oameni au avut de suferit după ce s-au trezit aruncaţi în stradă de către băncile la care s-au împrumutat, împovărându-se mult mai mult decât părea la semnarea contractului. Aceasta, deoarece contractele conţineau clauze abuzive, bine camuflate în pagini întregi de text, fie imperceptibile, fie formulate într-un mod atât de alambicat încât doar avocaţii erau capabili să le priceapă. Hotărârea de guvern care intră în vigoare la 01 octombrie vine să estompeze aceste practici, dând oamenilor posibilitatea să anuleze clauzele respective. Faptul pozitiv este acela că o decizie a instanţei favorabilă clientului se extinde asupra tuturor celorlalţi, deoarece se admit procese colective. În ciuda presiunilor băncilor, care au cerut ca procesele să fie judecate exclusiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Hotărârea de Guvern stabileşte că acestea se vor judeca de către Curtea de Apel. Băncile nu au fost, însă, acuzate doar de practicarea clauzelor ascunse, înrobitoare pentru cei care se împrumutau, ci şi de alte practici care prelungeau calvarul celor care rămâneau fără case. Mai exact, în foarte multe cazuri preţul caselor cu care girau clienţii, ajunse, în cadrul executării silite, la faza de licitaţie, era scăzut în mod deliberat mult sub suma datorată de către cel împrumutat. Astfel că, rămas fără casă, omul era în continuare hărţuit, fiindu-i executate silit şi bunurile.
În ciuda presiunilor
Această Hotărâre, explică deputatul liberal Mihai Calimente, vine să grăbească punerea în aplicare a legii, dar şi elimină nişte prevederi impuse sub presiunea băncilor. „Cu toate presiunile FMI, care cerea ca legea să intre în vigoare mult mai târziu, Guvernul a emis hotărârea de intrare în vigoare de la 01 octombrie, eliminând şi prevederea referitoare la judecarea proceselor doar de către Înalta Curte. Foarte important, se introduce precedentul creat, o decizie de eliminare a efectelor clauzelor respective fiind valabilă în toate procesele similare. Deasemenea, clauza dovedită abuzivă se elimină în mod automat şi nu va mai putea fi introdusă în contracte”, spune Calimente.
Modelul Ungariei
Deputatul arădean consideră că în acest domeniu s-ar impune şi alte măsuri, cum ar fi preluarea modelului Ungariei în privinţa împrumuturilor în franci elveţieni, care şi în România au făcut ravagii, dând naştere unor drame de proporţii. Deasemenea, pentru a aduce o completare măsurilor reparatorii cuprinse în Hotărârea de Guvern, Mihai Calimente va iniţia un proiect legislativ privind falimentul persoanei fizice. „Concret, după ce băncile l-au executat silit pe un client nu-l vor mai putea urmări în continuare, să-i execute silit alte bunuri, deoarece casa sau alt bun cu care s-a girat s-a vândut sub suma datorată. Logic, din moment ce banca acceptă girarea cu un anumit bun, respectiv locuinţa, recunoaşte din start că valoarea acestuia acoperă valoarea împrumutului”.
„Băncile cumpărau casele executate silit la preţuri sub valoarea datoriei şi se îndreptau împotriva altor bunuri” Mihai Calimente
Citiți principiile noastre de moderare aici!