Strada Gladiolelor din cartierul Aradul Nou nici nu putea avea un nume mai potrivit. Acolo locuiește cel mai bătrân florar din județul Arad și poate chiar din România. La 89 de ani împliniți, Weil Alois a cultivat de-a lungul vieții milioane de plante în sererele construite în gospodăria sa. Munca îl ține în formă și la această vârstă, iar cât e ziua de lungă poate fi găsit printre zecile de mii de flori de care se îngrijește alături de câteva ajutoare.
Florar de 75 de ani
Weil Alois a început să cultive flori când era adolescent, în urmă cu aproximativ 75 de ani, ”furând” meserie de la tatăl său, care a înființat o seră în 1921. La mijlocul anilor 1930, familia Alois a avut și o florărie, care funcționa în Palatul Neuman. Acum, clienții pleacă de el cu remorci pline de ghivece, care ajung în piețe și magazine din toată România.
Chiar dacă ar fi putut angaja un manager pentru afacere, arădeanul preferă să nu se dea la o parte. Este administratorul firmei și chiar propriul șofer, pentru că nu a renunțat nici să conducă. E drept, fiica sa îl ajută mult, în timp ce băiatul este manager într-o companie.
Vânzări mari, profit mic
Florarul senior are în aceste zile peste 200.000 de zambile și lalele în serele sale, pe care le distribuie în toată țara, inclusiv în mari centre comerciale. Pleacă din gospodăria sa la prețuri modice: 1 leu firul de lalea, 3,3 lei zambila mică și 4,5 lei zambila în ghiveci. Dacă și-ar vinde toată marfa, în acest sezon ar putea încasa aproximativ 500.000 de lei, după o iarnă de muncă grea și cheltuieli pe măsură. ”Vânzările sunt mari, avem clienți peste tot, dar profitul nu este prea mare. Sunt ani în care ieșim în pierdere, dar mergem mai departe. Anul acesta am avut o iarnă foarte grea, ceea ce ne-a adus costuri mari cu încălzirea serelor. Pe clienți nu-i interesează asta, așa că trebuie să menținem prețurile ca și în anii trecuți”, ne spune florarul.
Lalele în trei culori
Arădeanul importă bulbi de lalele din Olanda, țara cea mai renumită în cultivarea acestei flori. Nu întotdeauna este mulțumit, însă, de afacerile cu olandezii. ”Anul acesta am fost foarte dezamăgit, pentru că nu mi-au trimis ce am comandat, în plus a lipsit și din cantitate. Calitatea a fost slabă, multe lalele nici nu au răsărit”, se plânge florarul.
Arădeanul preferă să cultive lalele albastre, galbene și roșii, respectiv culorile drapelului României. Acestea ajung în parcuri din diverse orașe, cum ar fi în Timișoara. Numai că, uneori olandezii mai greșesc și îi trimit bulbi din care ies lalele… mov, în loc de albastre.
Un secol de activitate
Weil Alois speră că va trăi să poată sărbători împlinirea a 100 de ani de la înființarea afacerii de către tatăl său, care s-a stins din viață în 1978. Își dorește să marcheze centenarul într-un mod deosebit, în 2021, alături de familie, apropiați și colaboratori. Nu vrea să dezvăluie surprizele pe care le pregătește, însă spune că evenimentul va avea loc chiar de ziua sa, când va împlini 93 de ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!