ARAD. Clipe de groază vineri, în reprezentanţa Registrului Auto Român Arad. Un angajat al instituţiei a fost transportat de ambulanţă la Spitalul Judeţean Arad, după ce piciorul i-a fost prins într-o instalaţie de verificare a frânelor. Respectivul inspector, în vârstă de 39 de ani, verifica un autovehicul pe standul specific din RAR, iar, într-un moment de neatenţie, ar fi călcat pe tamburul cu şmirghel care verifică sistemul de frânare al maşinilor. În acel moment, piciorul lui a fost „raşchetat” de acel şmirghel special şi foarte dur. Speriat, angajatul RAR ar fi strigat după ajutor, iar cei prezenţi au chemat ambulanţa. Aceasta l-a transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Judeţean Arad. Din fericire, spaima a fost mai mare decât rănirea propriu-zisă. Potrivit informaţiilor noastre, bărbatul de 39 de ani s-a ales cu răni la două degete de la picior, starea sa nefiind însă una gravă.
Contactat pe marginea acestui incident, directorul RAR Arad, Octavian Sorin Gliga, ne-a declarat:
„angajatul RAR vorbea la telefon şi, se pare, într-un moment de neatenţie, a călcat pe tamburul de verificare a frânării, lucru total interzis. Şi asta pentru că acel tambur, în momentul în care simte o rotire, porneşte automat să ajute vehiculul să iasă de pe instalaţia de verificare. Aşadar, tamburul a început să se învârtă şi l-a zgâriat pe angajatul RAR. Nu a existat riscul ca piciorul omului să ajungă să fie tras sub instalaţie, pentru că există un sistem de siguranţă, o tablă, care nu permite ca niciun lucru să ajungă sub instalaţie. Din fericire, sperietura a fost mai mare decât accidentul în sine”.
Acesta a mai precizat că incidentul se află în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă, instituţie care efectuează o anchetă în acest sens.
Protecţia muncii, doar pe hârtie?
Directorul RAR ne-a specificat şi faptul că instrucţiunile de Protecţia Muncii pentru angajaţii RAR Arad sunt asigurate de o firmă din Bucureşti. Pe surse, am aflat, însă, că niciodată nu se ţin şedinţe de instruire referitoare la Protecţia Muncii la RAR Arad.
„O dată la 2-3 luni, primim nişte carneţele în care semnăm că am participat la cursuri de protecţia muncii şi că am fost instruiţi despre cum să ne ferim de astfel de accidente. Dar cam atât. Nu ni s-au ţinut, efectiv, niciodată aceste cursuri”, ne-a spus o persoană angajată la RAR Arad.
Rămâne de văzut acum care va fi rezultatul anchetei ITM în acest caz, dar şi dacă declaraţiile referitoare la cursurile de Protecţia Muncii se confirmă. Pentru că, dacă este aşa, ţinând cont de specificul Registrului Auto Român, este foarte grav ca Protecţia Muncii să fie doar o semnătură pe o foaie, semnătură în baza căreia firma din Bucureşti încasează bani frumoşi.
Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin vocea directorului Ecaterina Isac, a confirmat că se desfăşoară o cercetare în cazul incidentului de la RAR.
„Cercetarea o efectuează angajatorul, urmând ca raportul, însoţit de procesul verbal al cercetării, să ne fie transmis pentru avizare. Vor fi verificate inclusiv aspectele referitoare la instructajul referitor la Protecţia Muncii”, ne-a declarat Ecaterina Isac.
Trimite articolul
XÎn multe firme se fac astfel de instrctaje de protecția muncii. Ai semnat doar fișa și gata!!
Groaznic este ca in perioada ca o fost dus la Ambulanta o pierdut ditamai suma de spaga …
Asta da necaz
e grele cu justificarile de care stie tot satu
Trebuia sa vina o firma si sa-l instruiasca unde sa calce?
-
De când cu intelighenția asta superficială, trebuie să angajezi un om care să atenționeze să nu-și bage degetul în priză ! De altfel, în manualul de folosire a cuptorului cu microunde se specifică expres faptul că nu se usucă pisisca în cuptor !!!
-
Da! Protecția muncii este externalizat, adică unii șmecheri încasează bani doar punând o ștampilă.
Chiar dacă ai un și gura angajat, trebuie sa plătești pe unu’ pt. o munca pe are poți s-o faci singur.
era pacat sa ramana fara picior viata e dulce la rar bani cati vrei esti dumnezeu