Faptul că românii, şi implicit arădenii, sunt supuşi total patronilor care le oferă un loc de muncă, neavând curajul să ridice vocea în faţa neregulilor, tinde să devină o realitate întâlnită la fiecare pas. Iar un accident nefericit de muncă petrecut în Zona Industrială Vest din Arad pare să confirme, măcar în parte, această teorie. Grigore Raevschi, un angajat al societăţii GDS Manufacturing Systems Arad, a ajuns la secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean, după ce a căzut de la o înălţime de patru metri, suferind un traumatism cranio-cerebral, un traumatism toracic şi o fractură de claviculă. Asupra incidentului s-a lăsat tăcerea aşa că de aici până la speculaţii grave legate de posibilele muşamalizări venite din partea instituţiilor statului abilitate să intervină în astfel de cazuri nu mai e decât în pas. Pe care sindicaliştii sunt dispuşi să-l facă, chiar dacă nu toate acuzele se confirmă.
Sindicatul Nemira, din care bărbatul face parte, a intrat pe fir şi arată cu mâna spre şefii celui rănit, pe care îi consideră vinovaţi de acest incident. Samir Nedelea, lider sindical, spune că angajatul a fost pus să realizeze o operaţiune la înălţime fără nici cea mai mică măsură de protecţie, fapt ce a dus la nefericitul incident.
Samir Nedelea, liderul sindicatului cu pricina, ne-a contactat la redacţie pentru a descrie modul în care s-a petrecut incidentul. „Colegul nostru a fost pus să efectueze o lucrare de întreţinere a unor echipamente aflate la o înălţime de aproximativ patru metri faţă de sol, fără ca operatorul să ştie despre ce este vorba, fără să fie instruit în prealabil, fără absolut niciun echipament de siguranţă şi, mai ales, fără să aibă în fişa postului această operaţie.
Superiorul ce a decis operaţia nu a catadicsit să cheme măcar specialistul firmei pe partea de siguranţă şi protecţie a muncii pentru un minim de instructaj. Mai mult, acest superior a decis că poate să instruiască el însuşi operatorii (fără a avea autorizaţie în acest sens) exact pe mica platformă improvizată lângă echipamentele de curăţat. În timp ce şeful respectiv explica ce operaţii trebuie efectuate, operatorul a încercat să se apropie pentru a auzi mai bine indicaţiile date (ventilaţia crea un zgomot caracteristic). Datorită lăţimii insuficiente a <tentativei> de platformă (aproximativ 34-40 cm), operatorul se dezechilibrează şi cade de la înălţimea de patru metri”, ne-a informat Nedelea.
Prea multe neajunsuri
Acesta spune că Raevschi a fost preluat de un echipaj SMURD şi dus de urgenţă la spital. Liderul sindical susţine că, deşi acum societatea încearcă să arunce vina în cârca victimei, singurul vinovat este şeful care l-a pus să execute operaţiunea cu pricina şi lipsa totală a echipamentelor de protecţie, fapte care se vor muşamalizate cu ajutorul unor angajaţi ai statului.
„Accidentul de muncă a fost generat de lipsa unui instructaj adecvat, lipsa unei autorizaţii pentru a efectua acea lucrare, lipsa echipamentului de lucru, lipsa unor elemente de siguranţă (balustradă, nacelă sau ham)”, susţine Nedelea.
ITM, fără competenţă, pe fir
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad (ITM) ştie de acest caz şi spune că va urmări îndeaproape ancheta. „Am aflat despre acest caz nefericit. Vom efectua verificări la firma cu pricina, dar nu este de competenţa ITM-ului să cerceteze acest caz. ITM cercetează doar accidentele de muncă mortale sau colective, în care sunt implicaţi mai mulţi de trei angajaţi”, susţine Ovidiu Jugu, directorul ITM. Jucu mai precizează că analiza va fi făcută de reprezentanţii societăţii: „Potrivit legislaţiei, comisia întocmită la nivelul societăţii va realiza un raport pe care îl va înainta către ITM. Inspectorii noştri vor verifica acest raport şi, dacă există nereguli, vor lua măsuri”.
La spital
Grigore Raevschi este internat pe secţia de chirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Deşi a suferit multiple fracturi, medicii spun că victima este în stare stabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!