Creştere cu 19,6%
„În anul 2012 a fost înregistrat un accident colectiv-accident de muncă de circulaţie-în care au fost accidentate 3 persoane cu incapacitate temporară de muncă. Făcând o comparaţie cu perioada similară anului 2011, se remarcă o creştera a numărului de accidentaţi de la 71 la 85 în anul 2012, cu un procent de 19,6 % din totalul de accidentaţi”, a explicat inspector şef Valentin Vanci, într-un raport transmis Prefecturii Arad.
În ceea ce priveşte tipul de accidente de muncă, ITM Arad ne informează că dintre cele 85 de persoane accidentate, 4 au fost implicate în accidente de muncă de traseu, o persoană a suferit agresiuni în timpul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, o alta a fost accidentată în perioada de testare în vederea angajării, 2 persoane au suferit accidente în timp ce îşi desfăşurau activitatea în afara graniţelor ţării, iar 9 persoane au fost implicate în accidente de muncă de circulaţie.
Inconştienţa angajaţilor
„Mulţi angajaţi nu conştientizează pe deplin importanţa măsurilor de protecţie. În plus, contextul economic determină din ce în ce mai multe persoane să accepte lucrul în condiţii nesigure. Angajaţii trebuie să se sesizeze dacă nu li se respectă drepturile de a fi protejaţi şi instruiţi conform legislaţiei în vigoare, dar din păcate nu mulţi dintre ei ştiu că există legi care reglementează aceste aspecte sau ce presupun acestea”, mai spune Vanci.
Domenii şi cauze
Printre domeniile de activitate economică unde s-au înregistrat cei mai mulţi accidentaţi se numără: fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi motoare de autovehicule, fabricarea de fire şi cabluri electrice şi electronice, fabricarea de produse de feronerie, fabricarea de piese şi accesorii autovehicule. În ceea ce privesc cauzele accidentelor, ITM atrage atenţia că angajarea muncitorilor necalificaţi şi fără o instruire a acestora poate duce la tragedii. „Producerea de accidente din cauza neatenţiei, a deficienţei în sistemul de pregătire şi instruire a personalului, nerespectarea tehnologiilor şi procedurilor de lucru, dar şi tolerarea abaterilor de la respectarea normelor de securitate au făcut ca accidentele să se înmulţească. De asemenea, există o tendinţă de scădere a nivelului de educaţie şi conduită civică a categoriei conducătorilor auto ce exploatează autovehicule rutiere de mare tonaj”, a mai spus Vanci.
Şase accidente din alte judeţe
Pe lângă accidentele de muncă înregistrate la companiile arădene, ITM Arad a explicat că au mai fost şi şase accidente de muncă mortale petrecute pe raza judeţului nostru, dar care au fost raportate la societăţi din judeţele Braşov, Timiş şi Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!