ARAD. O întâlnire așteptată de angajatori, care au venit cu întrebări și situații concrete, o întâlnire care confirmă nevoia unei colaborări între angajatori și Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Joi, 5 mai, în sala Universității Aurel Vlaicu Arad angajatorii arădeni au fost așteptați să dezbată problema accidentelor în muncă, a securității și sănătății angajatorilor, totul în contextul noilor prevederi legale.
„Anual în lume se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă și vătămărilor profesionale, cifră comparabilă cu numărul de victime dintr-un război. Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă și se produc aproximativ 160 de milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale.
În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă și bolilor profesionale, atragem atenția lucrătorilor și angajatorilor că trebuie să-și schimbe mentalitatea în ceea ce privește sănătatea și securitatea lor în muncă. Lucrătorii trebuie să adopte o atitudine și un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecție colectivă și, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire și protecție și să-și însușească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să ajungă sănătoși acasă după o zi de muncă”, a transmis în deschiderea întâlnirii inspector șef ITM Arad, Ecaterina Isac.
Accidentele, în creștere
Comparând cifrele de anul trecut cu cele din acest an, la nivelul Aradului, există o creştere care nu poate fi trecută cu vederea. Astfel că dacă în perioada ianuarie – mai a anului trecut au fost comunicate către ITM 108 accidente, dintre care 9 mortale, în aceeaşi perioadă a acestui an au fost 120 de accidente de muncă dintre care 13 mortale. În continuare, sectoarele cu cele mai multe incidente sunt: transporturi, construcţii, automotive, construcţii de maşini.
Întrebări şi răspunsuri
Dezbaterea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, așteptată de angajatorii prezenți. Aceștia au solicitat lămuriri în mod deosebit privind semnătura electronică simplă ce poate fi utilizată pentru întocmirea fișelor de instruire a muncii, dar și în ceea ce privește termenul în care se anunță un incident/accident de muncă. Fiecare situație a fost analizată și discutată, iar în final inspectorii în muncă au rămas să discute și în particular cu cei prezenți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!