Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost achitat, ieri, de Tribunalul Alba în dosarul Fabricii de zahăr, cauză în care a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar au fost achitaţi de judecător. Decizia Tribunalului din Alba este doar una pe fond, nefiind definitivă. Ea va fi cu siguranţă atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba de către procurorii DNA.
Instanţa l-a găsit pe primarul din Arad nevinovat de infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Judecătorii au decis, totodată, achitarea celorlalte trei persoane judecate în acest dosar: Francisc Demeter şi Radu Gavril Vasil, patronii firmei Elecon, şi Florica Mioara Popa, şef Serviciu administrare patrimoniu în cadrul Primăriei Arad. Decizia Tribunalului Alba a fost pronunţată în şedinţă publică.
Hotărârea Tribunalului Alba poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
După cum se arată în comunicatul remis de instanţa de judecată, „prin hotărârea pronunţată azi (marţi – n.r.), Tribunalul Alba a achitat inculpaţii în baza dispoziţiilor art. 11 pct. 2 lit. a Cod de procedură penală raportat la art. 10 lit. d Cod de procedură penală” pe motiv că „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii”.
Tot în comunicatul remis se indică faptul că „Tribunalul Alba a desfiinţat măsura sechestrului asigurator luată în cursul urmăririi penale în privinţa unor bunuri proprietatea inculpaţilor”.
La şedinţa în care s-a citit sentinţa nu a fost prezent niciunul dintre cei patru acuzaţi, doar avocata primarului Gheorghe Falcă, Rodica Potra. Aceasta i-a comunicat decizia edilului imediat după ce a ieşit din sală.
În jurul orei 15.00, Tribunalul Alba a remis comunicatul de presă în care este indicat faptul că „azi, 22.05.2012, la Tribunalul Alba a fost soluţionat dosarul cu numărul 4015/108/2007, privind pe inculpaţii: Falcă Gheorghe, primar al municipiului Arad, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Demeter Francisc, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Vasil Radu Gavril, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Popa Florica Mioara, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dosar strămutat prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la Tribunalul Arad .
Prin hotărârea pronunţată azi, Tribunalul Alba a achitat inculpaţii în baza dispoziţiilor art.11 pct.2 lit.a Cod de procedură penală raportat la art. 10 lit.d Cod de procedură penală (faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii). Tribunalul Alba a desfiinţat măsura sechestrului asigurator luată în cursul urmăririi penale în privinţa unor bunuri proprietatea inculpaţilor”.
Dosarul şi acuzele DNA
Procurorii DNA care au trimis dosarul spre judecată, precizaseră atunci că, în martie 2005, în calitate de primar, Gheorghe Falcă, ar fi primit de la Francisc Demeter şi de la Radu Vasil un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul dat la schimb. Tranzacţia s-ar fi efectuat pentru ca, în schimb, edilul să-i favorizeze pe cei doi în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând CLM (terenul fostei fabrici de zahăr).
Gheorghe Falcă ar fi primit de la cei doi o casă cu o suprafaţă de 242 mp pe I.L. Caragiale, dându-le în schimb un apartament Samanta cu trei camere, proprietate personală, cu o suprafaţă de 90 mp. Anchetatorii au susţinut faptul că diferenţa valorică dintre cele două imobile este de 111.550 de euro. După trei săptămâni, cei doi au vândut apartamentul cu 80.000 de euro.
Apoi, edilul ar fi făcut demersuri pentru ca Francisc Demeter şi Radu Vasil să dobândească terenul fostei fabrici, de 52.434 de metri pătraţi, pentru care edilul ar fi constituit o comisie de negociere, special pentru atribuirea acestui teren.
Prin subevaluare, valoarea terenului ar fi fost stabilită la 838.944 de euro. Suma a fost plătită de SC Elecon Plus SRL, firmă care la numai o zi de la încheierea tranzacţiei, a vândut terenul cu 2.936.304 de euro. Diferenţa de 2.097.360 de euro a fost etichetată de procurori drept prejudiciul suferit de CLM şi, totodată, avantaj patrimonial al SC Elecon.
Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor.
Expertizele
În timpul procesului s-au cerut expertize la cele două imobile care au făcut obiectul dosarului. Atât aceste expertize, cât şi contraexpertizele realizate au fost catalogate de avocaţii apărării drept favorabile inculpaţilor şi nu procurorilor DNA.
Marţi, 22 mai, prima instanţă a stabilit că cei patru inculpaţi nu au săvârşit nici una dintre infracţiunile descrise de DNA, faptelor comise lipsindu-le unul dintre cele trei elemente care transformă un act în infracţiune.
Procesul
Procesul a început în toamna lui 2007 la Tribunalul Arad, iar ultima înfăţişare în dosar a avut loc pe 7 mai. Procesul a fost strămutat în urmă cu un an de la Arad la Alba, la cererea procrorilor DNA, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Dosarul a ajuns, în fapt, în două rânduri, la Înalta Curte, prima dată la cererea avocatului principal al edilului, Gheorghiţă Mateuţ, care dorea strămutarea procesului. Acea cerere a fost refuzată atunci de judecători.
Citiți principiile noastre de moderare aici!