După ani de zile de lupte oarbe, după ani de zile de procese, după ce instanţele au fost „încărcate” cu sute de acţiuni în care, fie pârât, fie reclamant, Panfora Oil & Gas a fost parte a dosarelor, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis să declasifice acordul semnat cu firma maghiară. Iar acest acord, a cărui desecretizare a fost solicitată într-un proces, în instanţă, face lumină în intenţiile celor de la Panfora în ceea ce priveşte perimetrul EX-6 Curtici. Trebuie precizat faptul că atât Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”, cât şi avocaţii celor de la Panfora au solicitat, în instanţă, declasificarea acestui acord. Numai că, în primă fază, s-a decis declasificarea acordului strict pentru procesul în care a fost înaintată această solicitare. După declasificarea solicitată de ambele părţi, redacţia ziarului nostru a cerut companiei Panfora, în virtutea transparenţei pe care o tot aduce compania în discuţie, să ne pună la dispoziţie o copie a acordului privind perimetrul EX-6 Curtici. Panfora a decis să nu ne trimită acordul. Aşa că ne-am adresat ANRM, căreia i-am solicitat acelaşi lucru. De la ANRM ni s-a transmis că acordul declasificat a fost publicat pe pagina de internet a agenţiei, loc din care am reuşit să intrăm şi noi în posesia lui.
Acordul arată clar faptul că această companie caută, pe terenurile din judeţul Arad, şi gaze neconvenţionale, pe lângă petrol şi gaze naturale. De ce spunem asta? Încă de la începutul acordului, în secţiunea dedicată definiţiilor din respectivul document, ţinut secret timp de 10 ani de zile, se specifică foarte clar că Panfora Oil & Gas, în numele şi pentru MOL Ungaria, va căuta inclusiv gaze neconvenţionale, care reprezintă, de fapt, gazele de şist.
„<Gaze naturale> sunt gazele libere din zăcămintele de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat, precum şi gaze neconvenţionale”, se explică la definiţia gazelor naturale din acordul semnat între Panfora şi ANRM.
Potrivit Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”, aceste ultime cuvinte ale respectivei definiţii indică exact faptul că în perimetrul EX-6 Curtici, care cuprinde jumătatea vestică a judeţului Arad, se caută inclusiv gaze de şist.
Trecutul buclucaș
Fără să punem la calcul desecretizarea acestui acord şi cele arătate de noi mai sus, fostul director al ANRM, Dorin Cojocaru, declara în anul 2013, referitor la gazele de şist, faptul că „la momentul de față România nu are cunoștință de nicio resursă, că există așa ceva în România (n.r. gaze de şist). Ca să putem să facem dovada că există, avem aceste acorduri (n.r. acordurile petroliere, inclusiv cel încheiat cu MOL, pentru zona Curtici), care sunt făcute pe trei etape: faze de explorare, faze de dezvoltare și faza de exploatare. Faza de explorare ține cinci ani minim. În această etapă nu se execută decât prospectare seismică, nu se execută decât sonde verticale, din care se extrag carote”. Aşadar, chiar dacă şeful ANRM susţinea încă din 2013 faptul că în România se caută gaze de şist, reprezentanţii Panfora, care este o firmă a grupului MOL Ungaria, au susţinut contrariul în ultimii zece ani.
Panfora susține inversul
Pentru a avea un tablou întreg al declasificării acordului petrolier care vizează explorarea şi exploatarea resurselor din subsolul judeţului Arad, am solicitat o poziţie şi reprezentanţilor companiei Panfora Oil & Gas. Cu toate că, în acest acord scrie faptul că, în perimetrul EX-6 Curtici, se caută gaze naturale care, prin definiţie, includ şi gaze neconvenţionale, cei de la compania petrolieră omit voit această informaţie şi ne transmit că, în sfârşit, se demonstrează faptul că ei nu caută gaze neconvenţionale.
„Panfora Oil & Gas salută decizia ANRM pentru declasificarea și publicarea Acordului de concesiune petrolieră pentru perimetrul EX-6 Curtici, la solicitarea expresă a companiei. ANRM – autoritatea supremă a României în materie de resurse petroliere și minerale – a declarat oficial anterior, în repetate ocazii, că programul de lucrări din Acordul de concesiune petrolieră pentru explorare – dezvoltare – exploatare în perimetrul EX-6 Curtici, aprobat prin H.G. Nr.. 1185/2012, nu conține nicio obligație în sarcina companiei, legată de explorarea și exploatarea gazelor de șist. Acordul, care a fost publicat acum, reiterează faptul că Panfora Oil & Gas SRL va efectua foraje exclusiv pentru resurse convenționale. De asemenea, acordul confirmă clar acest lucru, deoarece, în programul de lucrări inclus, adâncimea sondelor exclude explorarea gazelor de șist. Mai simplu spus, sondele de mică adâncime exclud chiar și posibilitatea explorării gazelor de șist. Panfora Oil & Gas este încrezătoare că, odată cu publicarea acordului, temerile generate în rândul comunităților și fermierilor, la nivel local, vor fi eliminate pentru totdeauna. Panfora își menține propunerea față de comunitățile locale, aceea de a semna acorduri obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a le asigura, încă o dată, că nu explorează gaze de șist și va efectua toate operațiunile în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu și doar după obținerea autorizațiilor necesare de mediu din partea autorităților române, conform legislației în vigoare”, spun cei de la Panfora.
Trimite articolul
XPfff… nu vor sa planteze panselute? Ce chestie…
de ce nu cauta ei in ungaria, ca nu e departe de curtici ? acolo nu ii lasa ?
Mai mult ca sigur unii zguduiti sunt surprinsi
afara afara, afara Panfora din tara
Patrunjel: maa.. voi va ocupați cu petrol și gaze!
Pandora: Nuu..noi ne ocupam cu melci
Patrunjel: pai și de ce va zice oil&gaz?!
Pandora: frigem melcii crispy și kebab
Sa nu uitam ca situatia se datoreaza lui pinochio ( ponta ) care i a adus ca moneda de schimb pt rosia montana , sa fie exploatata , iar ungurii sa nu aiba obiectii .
Nu au ce sa caute sa otraveasca solul si pinza freatica la noi sa faca asta la ei sa otraveasca populatia lor nu pe altii. In mod sigur la ei nu sunt lasati cu asa ceva de ce credeti ca acolo nu cauta.
Daca vor fi lasati sa foreze si sa polueze panza freatica, cam cine credeti ca o sa aiba curajul sa mai mearga la strand la Curtici si Dorobanti?
Salutari cu multa dragoste Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”
Era clar de la inceput ca asta este intentia lor. Sa plece naibii din Romania, sa “panforeze” in Ungaria cat o vrea muschiu’ lor
Acum noi le dăm apă potabilă la unguri , când va fi contaminată o să luam de la unguri apă la un preț mai mare .
Afara din tara cu porcii de la Panfora!
Cine a fost primul care a luat atitudine contra acestor canalii ??? dl . Musca , felicitari pt initiativa ! …. din moment ce panza freatica e ,, bombardata ,, cu solutiile chimichale pt a ridica gazele la suprafata , poti sa uiti de apa de baut din fantana si chiar cea de la robinet va fi compromisa
Bine ca fam Hossu si niste noatri verosii au colacit prin terptipuri juridice poluatorii si distrugatorii Campiei de Vest cea manoasa. batu-v-ar Dumnezeu