ARAD. În anul 2011 Consiliul Judeţean Arad (CJA) anunţa cu mare pompă faptul că vom exporta apă către vecinii noştri din Ungaria, apă de calitate foarte bună care trebuia să aducă venituri importante judeţului nostru. Dar au trecut deja trei ani de zile de atunci, iar lucrurile au bătut pasul pe loc. Totul a început în primăvara anului 2011. Atunci părţile din contract, respectiv companiile de apă din Arad şi Bekes, au înfiinţat societatea Aqua Trans Mureş SA. Această societate trebuia să fie liantul dintre cele două judeţe şi comerţul cu apă. Dar Guvernele celor două ţări nu par să se grăbească să elibereze documentele necesare. Ca atare, Aqua Trans Mureş a transmis către CJA o solicitare de prelungire a termenului de realizare a unui contract de concesiune. Acest contract a fost încheiat între CJA şi societatea care urma să exporte apa în 21 decembrie 2011 şi viza concesionarea a 20 de foraje.
Contractul trebuia să fie finalizat până în luna iunie a anului 2015. Dar problemele birocratice au făcut ca Aqua Trans Mureş să ceară prelungirea acestui termen până în data de 30 iunie 2016. „Aqua Trans Mureş S.A. solicită prelungirea termenului realizării Contractului de concesiune de la data de 30.06.2015 la data de 30.06.2016 datorită faptului că nici până în prezent nu s-a emis Acordul interguvernamental, cu toate că s-au depus toate documentele şi s-au întreprins toate demersurile în acest sens”, se arată într-un proiect de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor judeţeni.
Problemă cu guvernele
Practic, cele două judeţe, respectiv Arad şi Bekes, s-au înţeles asupra tuturor aspectelor, însă guvernele României şi Ungariei bat pasul pe loc şi nu îşi fac timp să semneze un acord interguvernamental. Iar acest acord este imperios necesar pentru continuarea demersurilor pentru exportul apei. În ceea ce priveşte forajele şi exportul, autorităţile judeţene au spus că nu se pune problema ca exportul de apă potabilă să afecteze consumatorii din Arad. Aradul foloseşte în acest moment 30 la sută din disponibilul de apă potabilă din judeţ, urmând ca 30 la sută să fie furnizată în Ungaria, iar judeţului Arad să-i rămână o rezervă de 40 la sută.
Întârziere de doi ani
Iniţial, conducta de 30 de kilometri care trebuia să transporte apa trebuia finalizată până în anul 2012, după care urma să înceapă exportul efectiv. Am ajuns în anul 2014, dar guvernele celor două ţări nu s-au pus încă de acord asupra birocraţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!