Arad. Vot în unanimitate pentru participarea Municipiului Arad la „Programul pilot pentru eficienţă energetică în sectorul public din România, iniţiat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”. Aleşii municipali au votat marţi pentru această participare şi l-au împuternicit pe primarul Aradului să semneze memorandumul de înţelegere care vizează modul de colaborare în cadrul acestui program. Dar despre ce este vorba?
Municipiul Arad a fost selectat printre cele patru oraşe propuse pentru participarea la acest program pilot iar, în urma evaluărilor făcute de reprezentanţii şi experţii desemnaţi de BERD, în cadrul vizitei pe teren, efectuate în perioada 6 -7 august 2013 şi pe baza informaţiilor şi documentaţiilor prezentate de Municipiu, au fost selectate şapte şcoli, cu un total de douăzeci de clădiri, situate în municipiul Arad, pentru includerea în program.
Ca atare, cu bani de la BERD ar urma să înceapă reabilitarea acestor şapte şcoli prin măsuri de eficienţă energetică, fapt care, în viziunea Primăriei Arad, va avea un „impact pozitiv asupra sistemului de învăţământ, efecte benefice asupra mediului şi va contribui la dezvoltarea generală a oraşului din punct de vedere economic şi social”.
Beneficiile BERD
Totul a început de la Apelul pentru Expresia de Interes adresat oraşelor din România care doresc să devină partenere în cadrul noului Program ESCO de Eficienţă Energetică al BERD, oraşele selectate urmând să beneficeze de: asistenţă tehnică gratuită pentru identificarea şi pregătirea proiectelor de eficienţă energetică în clădiri publice şi/sau iluminat public; un mecanism privat finanţat de către terţi prin care investiţiile în eficienţă energetică vor fi efectuate de către o companie tip ESCO (companii de servicii energetice) şi care vor fi rambursate din viitoarele economii de energie; facturi de energie scăzute ce vor conduce la reducerea presiunii asupra bugetului public; un nivel de confort sporit pentru cetăţeni, cum ar fi căldura şi confortul din şcoli, străzi mai sigure, iluminate corespunzător.
Şcolile din proiect
Proiectul propus pentru Municipiul Arad şi votat marţi de aleşi cuprinde un set de şapte şcoli, după cum urmează: Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn”, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” (cele două clădiri), Şcoala Gimnazială nr. 22 „Caius Iacob”, Şcoala Gimnazială nr.5. Fiecare complex şcolar este format din mai multe clădiri (săli de clasă, săli de sport, biblioteci, ateliere), rezultând un număr total de 20 de clădiri selectate pentru participarea la programul de eficienţă energetică.
CITESTE SI:
Sapte scoli intra pe mana BERD
Citiți principiile noastre de moderare aici!