Un proiect important destinat tinerilor este aproape de a fi încheiat. Este vorba de un proiect de care au beneficiat peste 170 de tineri, condus de Centrul Judeţean de Voluntariat Arad. Cât de greu a fost, cum a început totul şi cum se va sfârşi? Ne spune Glad Varga, președintele Centrului Județean de Voluntariat Arad, tânărul care s-a implicat de ani buni în zeci de proiecte pe educaţie. „Proiectul Leaders este foarte important prin numărul celor implicați, al beneficiarilor lui. De ce spun asta? Pentru că vorbim în acest proiect ce se apropie de final de 175 de tineri care au avut oportunitatea unei pregătiri profesionale acreditate în urma căreia au primit certificate de absolvire recunoscute de către Ministerul Muncii”, ne spune Glad Varga.
În ce domenii au fost pregătiţi tinerii din Arad? Primul curs a fost destinat tinerilor care vor să activeze în zona voluntariatului, pe segmente specifice: cultură, tineret și sport, mediu și turism, social și sănătate. Apoi au fost cursuri de perfecționare în domeniul managementului de proiect, expert atragere de fonduri europene, comunicare organizațională și, nu în ultimul rând, antreprenoriat. „Toate aceste cursuri de perfecționare oferă, pe lângă certificare, oportunități profesionale pentru toți participanții, prin lărgirea ariei de competențe dobândite. Şi aici trebuie văzut în primul rând beneficiul acestui proiect”, a punctat Varga.
Când vin concluziile?
Concluziile pe proiect vor fi trase pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, la masa rotundă care va fi organizată şi la care vor participa mai multe entități publice și private cu activitate în domeniul educației. Tot cu ocazia acestei întrevederi, participanţii vor încerca să identifice direcțiilor de acțiune pentru anul 2017. În plus, aici va fi evaluată şi eficiența cursurilor, pentru a putea dimensiona proiectele ulterioare. Vor fi dezbătute, totodată, problemele întâmpinate în cadrul derulării proiectului deşi, potrivit iniţiatorului, în derularea propriu-zisă nu au fost probleme. „Dificultatea a fost în momentul înscrierilor și selecției, datorită numărului limitat de locuri. Sperăm ca anul viitor să putem înscrie mai mulți cursanți. O decizie în acest sens o vom lua după ce vom vedea câți dintre beneficiarii cursurilor, în special din rândul celor cu oportunități reduse (cu obstacole sociale, economice sau geografice) vor reuși să valorifice pe piața muncii cunoștințele dobândite. Păstrăm legătura cu participanții la aceste cursuri și le urmărim traiectoria profesională”, a punctat Glad Varga.
Ce urmează?
Finalul acestui proiect nu reprezintă şi finalul activităţii Centrului Județean de Voluntariat Arad din acest an. Urmează o toamnă plină, spune preşedintele centrului, cu alte proiecte la final, la fel de importante ca și proiectul „Leaders” şi planuri pentru anul viitor, planuri mari care vizează chiar dublarea numărului de proiecte. „Sperăm să vină alături de noi tineri la fel de entuziaști ca și noi, cu idei și inițiativă, să putem duce la bun sfârșit tot ceea ce ne propunem. Avem deja o experiență importantă în acest domeniu și o activitate din ce în ce mai bogată, datorată în primul coordonatorilor de proiecte, şi suntem pregătiţi pentru o provocare şi mai mare”, mai spune Glad Varga.
De ce pe educaţie?
Un astfel de proiect, precum „Leaders”, nu are însă rezultate imediate, ci pe termen mediu şi lung, şi nu-ţi aduce mulţumiri de moment. Ca atare de ce ai insista pe astfel de proiecte la care e mult de muncă iar ce ai realizat se vede doar în ani? „ Pentru că sunt convins că educația este singura cale care asigură șanse reale pentru succesul profesional. Mie, educația mi-a oferit instrumentele necesare valorificării oportunităților pe care le-am avut. De aici a apărut și dorința de-a oferi acces la educație și perfecționare tinerilor, pentru a le da o șansă în plus în drumul lor. Şi am de gând să continuu pe această temă, indiferent când se vor vedea rezultatele”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!