Eliberarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a adeverinţelor care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 73 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 33/2007, se realizează conform procedurii reglementate de Hotărârea AEP nr. 2 din 17 martie 2014.
Potrivit art. 1 din Hotărârea AEP, până cel mai târziu cu 15 zile înaintea zilei de referinţă, organizaţia neguvernamentală din România care doreşte să participe cu observatori interni la alegeri trebuie să transmită Autorităţii Electorale Permanente o cerere (al cărei model e prevăzut în anexa nr. 1 la Hotărâre), prin care solicit eliberarea adeverinţei care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 73 alin. (3) din Legea nr. 33/2007.
Cererea va fi însoţită de o copie a statutului şi o copie a hotărârii
judecătoreşti de înfiinţare a organizaţiei neguvernamentale. (Documentele menționate pot fi transmise prin fax, poştă sau e-mail ori pot fi depuse la registratura Autorităţii Electorale Permanente). Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea zilei de referinţă, AEP eliberează organizaţiilor neguvernamentale care îndeplinesc condiţiile legale menționate, o adeverinţă (al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2).
Potrivit art. 2 din Hotărâre, până cel mai târziu cu 15 zile înaintea zilei de referinţă, instituţia mass-media din România care doreşte să desemneze reprezentanţi interni la alegeri trebuie să transmită AEP o cerere (al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3), prin care solicită eliberarea adeverinţei care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 73 alin. (4) din Legea nr. 33/2007. (Cererea poate fi transmisă prin fax, poştă sau e-mail ori poate fi depusă la registratura AEP). Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea zilei de referinţă, AEP eliberează instituţiilor mass-media care îndeplinesc condiţiile legale menționate, o adeverinţă (al cărei model este prevăzut în anexa nr.4). Până cel mai târziu cu 10 zile înaintea zilei de referinţă, Autoritatea Electorală Permanentă transmite Biroului Electoral Central, în copie, adeverinţele care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 73 alin. (4) din Legea nr. 33/2007, acesta urmând să le transmită, de îndată, birourilor electorale judeţene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroului electoral pentru secţiile de votare dinstrăinătate.
Adeverinţele eliberate potrivit art. 1 şi 2 din Hotărârea AEP nr. 2/2014 vor fi afișate de Autoritatea Electorală Permanentă pe pagina proprie de internet.
Potrivit art. 1 din Decizia Biroului Electoral Central nr. 8D/24.03.2014, acreditarea observatorilor interni propuşi de către organizaţiile neguvernamentale din România, în privința cărora AEP a stabilit că îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 73 alin. (3) din Legea nr. 33/2007, se face de către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, la cererea scrisă a conducerii organizațiilor neguvernamentale din România, făcută până cel mai târziu cu cinci zile înaintea zilei de referință. Cererile de acreditare formulate de conducerile organizațiilor neguvernamentale vor fi însoțite de declarațiile de neapartenență politică ale persoanelor propuse ca observatori interni, precum și de adeverințele prevăzute la Anexa 2 a Hotărârii AEP nr. 2/2014, în original sau în copie.
Acreditările acordate sunt valabile la toate birourile electorale ale secțiilor de votare din raza de competență a biroului electoral care le-a emis.
Conform art. 2 din Decizia BEC nr. 8D/24.03.2014, acreditarea
reprezentanţilor interni propuşi de către instituțiile mass-media din România, în privința cărora AEP a stabilit că îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 73 alin. (4) din Legea nr. 33/2007, se face de către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate, la cererea scrisă a conducerii instituțiilor mass-media din România, făcută până cel mai târziu cu cinci zile înaintea zile de referință. Cererile de acreditare formulate de conducerile instituțiilor mass-media vor fi însoțite de declarațiile de neapartenență politică ale persoanelor propuse ca reprezentanți interni ai acestora, de adeverințele prevăzute la Anexa 4 a Hotărârii AEP nr. 2/2014, în original sau în copie, precum și de copiile cererilor de eliberare a acestora.
Acreditările acordate sunt valabile la toate birourile electorale ale secțiilor de votare din raza de competență a biroului electoral care le-a emis.
Modelele cererilor de acreditare, modelul declarației de neapartenență politică și modelele actelor de acreditare sunt prevăzute în anexele nr. 1 – 5 care fac parte integrantă din Decizia BEC nr. 8D/2014.
Acreditarea observatorilor externi și a reprezentanţilor externi ai mass-mediei la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, se realizează de către Autoritatea Electorală Permanentă, potrivit procedurii reglementate prin Hotărârea AEP nr. 2 din 17 martie 2014 privind procedura de eliberare a adeverinţelor care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 73 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul
European, precum şi procedura de acreditare a observatorilor externi şi a reprezentanţilor externi ai mass-mediei la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014.
Potrivit art. 3 al Hotărârii menționate, acreditarea se realizează de către Autoritatea Electorală Permanentă (pe lângă toate birourile electorale constituite), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, făcută până cel mai târziu cu 15 zile înaintea zilei de referință.
Modelul acreditării eliberate observatorilor externi și a reprezentanţilor externi ai mass-mediei este prevăzut în Anexa 5 la Hotărâre.
Acreditările acordate vor fi afișate pe pagina proprie de internet a Autorității Electorale Permanente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!