NĂDLAC. Polițiștii arădeni, dar și reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, au stat de vorbă cu ucrainenii, în majoritate mame și copii, pentru a le atrage atenția asupra acestui pericol. Și pentru că informațiile să ajungă nealterate la ei, polițiștii au fost însoțiți de un translator vorbitor de ucraineană. Prin vămile din vestul țării trec mai ales mame, însoțite de copii, dar și adolescente. Sunt categoriile cele mai vulnerabile privind traficul de persoane, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele nu au reușit să fugă decât cu strictul necesar. Ele au primit informații de la polițiștii arădeni legate de modul în care se pot feri de acești prădători. Polițiștii au împărțit pliante în limba ucraineană, dar și numere de telefon care pot fi apelate în caz de urgență.
“Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu efective ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Arad și reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au desfășurat o activitate informativ-preventivă în PTF Nădlac II pe linia prevenirii traficului de persoane. În cadrul activității au fost împărțite pliante cu informații și sfaturi preventive precum și numere de telefon de urgență, iar cu sprijinul traducătorului nostru de limbă ucraineană am răspuns întrebărilor adresate de refugiații ucraineni. De asemenea, am discutat cu femeile din Ucraina despre cum se pot proteja împotriva pericolului traficului de persoane și cui pot cere ajutor într-o situație de vulnerabilitate”, a declarat inspectorul principal de poliție Livia Pescar din cadrul IPJ Arad.
Până și copiii refugiaților au primit broșuri în care le sunt explicate, pe înțelesul lor, realitățile acestui război.
„În momentul în care am auzit de această acțiune ne-am gândit ce am putea să oferim refugiaților când ies din țară pentru că poate încă nu suntem atât de pregătiți pentru acest moment, astfel că le-am pregătit copiilor în special – pentru că pentru ei trauma războiului este mult mai mare, aș putea cred că să afirm acest lucru – și anume sunt niște povește terapeutice pe care le folosim și pentru cei care rămân în România sau care sunt în tranzit, și care se numesc <<Și eroii plâng>>. Este și carte de colorat și o poveste pe care poate să o citească împreună cu părinții. Pentru cei care pleacă spre Germania am oferit și informații legate de un partener de-al nostru din Munchen, un centru, care le stă la dispoziție dacă se află într-o situație de risc”, a explicat Ana Maria Hordun din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Timișoara.
Aceste acțiuni preventive vor continua atât în vamă, cât și în centrele din vestul țării, care adăpostesc refugiați ucraineni.
Trimite articolul
Xacest exod de ucrainieni cu familii sau fără favorizeaza si trimiterea de spioni rusi si ucrainieni sub acoperirea de refugiati care sa se stabileasca legal undeva in Europa de Vest sa fie clar. Aici e cam 1:0 pt Putin sa fie clar !
-
Da ti doua palmi , ca daca a si fi in tara si a si avea posibilitatea ti as da eu doi pumni , prea esti idiot !…
ma ametitule , spionajul in stil vechi a luat de mult timp sfarsit , acum totul e prin personalul diplomatici acoperit de imunitate … si daca il prinzi si vrei sa l arestezi nu ai cum , deoarece e din personalul diplomatic , atat doar ca poti sa l declari persoana non grata si sa l expulzezi ,altceva nu ai ce sa i faci , iar corespondeta si informatiile se duc tot prin posta diplomatica care nu are voie sa fie controlata … ai ramas in urma mai babaciune , 007 de tufis
Prin tot ceeace facem in raport cu situația ucrainienilor, am arătat Europei ca suntem mai europeni decât multe alte state !
Respect tuturor romanilor ! De putine ori din păcate suntem așa!